erkekler genelde kendini hakim, kızı sanık gibi görüp mahkeme ortamında anlat evladım tarzında takılır. bu durum kız üerinde husursuzluk sıkıntı yaratır ve bir de verdiği cevaplar ile erkeğin tepkisi kızda "yok canım, yalan söylüyorsun" gibi anlaşılmasına yol açması kaçınılmaz.
bu görücü usulü buluşma tanışma evresi genelde kızda daha çok baskı yaratır ve evde kalmış, bir an önce evlenmeye can atan biri, kimseyi bulamamış, aile çevre problemleri var kaçmaya kurtulmaya sığınacak dal bulmaaya çalışıyor gibi göründüğü yönünde kızda düşünceler oluşur.
haklı da...
hangi toplum çevre kültür inanç olursa olsun genetik olarak kadın kaçan erkek kovalayan olur ve görücü usulü buluşmada bu durum geçerli değildir.
tabi ki bu yazılanlar ciddi bir birliktelik (evlilik) düşünen taraflar için geçerlidir.
erkek açısından daha zordur.
havadan sudan konuşulur, sanki yolda çarpışıp tanışılan biri veya yeni iş yerinde tanışılan mesai arkadaşı, yeni okulda sınıf arkadaşı gbi erkek takılır.
maksat kızı rahatlatmak insani bir durumu ön plana çekmek günlük hayat içinde sıradan bir gün gibi takılmak...
burada zurnanın zoooort dediği yer yaşanır.
kadın için için kendini yemektedir.
işi ne,
maaşı ne,
evi arabası var mı,
ailesi ile mi veya ailesi ile aynı binada mı oturuyor,
nişan evlilik vs yaşadı mı,
ciddi ilişkisi var mı,
varsa hepsini bitirdi mi,
evlenince çalışmayı düşünmüyorum, geçimi sağlayabilir mi?
vs.
vs.
vs.
sorular içini kemirir.
bunlara değinmeyen karşısında kızı satın alınacak sahip olunacak mal yerine koymayan erkek için kız bu buluşmayı kim ayarladı ise ona "evlilikte gözü yok" demesi %1.000.000 olma ihtimali gerçek olur.
konuyu sen niye açmadın deyince en azılı feminik bile olsa "omo bon kodonom" der,
edibüdü: nereden mi biliyorum?
başımın tatlı belası hatun ile görücü usulü tanışıp, bunları yaşayıp (arkadaşlar bizi bir birimize yakıştırmı. allah onlardan razı olsun. böyle tanıştık evlendik de) bu yollardan geçip de geldik, oradan biliyorum.