nuru ziya sokak

entry9 galeri
    6.
  1. tevratta seytanin ikinci ismidir. aydınlanmanın ışığı, aydınlığın kaynağı olarak tanımlayabiliriz. incil'de ışık getiren lucifer ve yunan mitolojisinde insanlığa ateşi getiren prometheus ile oldukça örtüşmekte. buradaki o ışık, o ateş veya cennet'te şeytan'ın insana yemesi için gösterdiği o meyve, bu nasıl sembolize edilirse edilsin kaynağında bilgiyi taşır. bu sebeple o varlığa bilgi getiren de diyebiliriz.

    nuru ziya, kabala'da bilim ve aydınlanmanın tanrısıdır. tanrı'nın sırlarını öğreten başka bir tanrı, metafizik varlık veya mitolojik varlık ne derseniz deyin ama bu tarih boyunca anlatılagelmiş bir hikayedir. kuzeyde loki, mezopotamya'da enki, antik yunan'da prometheus ve mısır'da horus gibi. tuhaftır ki enki de dicle ve fırat ile ilişkilendirilir, sümerler'e göre yarı balık ve yarı keçi şeklindedir. -şeytan da bilindiği gibi keçiye benzetilir.- ayrıca insanlığa bilim ve sanat'ı öğretir. karakterler aynı fakat isimler değişmiştir.

    yahudi inanışına göre yahudiler'in soylarının başlangıcı adem ile havva birleşmesinden değil, nuru ziya ile havva birleşmesinden oluşmuştur. ayrıca soy anneden devam eder çünkü nuru ziya yani şeytan dünya'da yoktur. onlara (yahudiler'e) nuru ziya tarafından tanrı'nın sırları öğretilmiştir, dolayısıyla goyim'lerden değillerdir. goyim'lerden olmayanlar onlar için hayvanlardan farksızdır, hatta onlar için bire köle, hizmetkardırlar.
    1 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük