bu yazıyı uzun uzun araştırdıktan sonra yazıyorum. lütfen saçma ön yargılarınızdan kurtularak okuyun. hani bazı arkadaşlar sonra pm atıp ne kadar sığsın filan demesin..
Sosyalizm, kapital düzende ezilen işçileri kurtarmak adına ortaya atılan bir doktrindir.
Özel mülkiyete karşıdır. Piyasa ve fiyat mekanizmasının ve de rekabetin her zaman toplum yararına işlemediğini öngörür.
Kapitalizmin iddiasının tersini düşünür. yani bu da nedir diye sorarsanız adamlar şöyle diyor. birey ve toplum yararları bazen çelişebilir. özellikle işçi sınıfı ile kapitalist sınıfın çıkarları tamamen çelişmiştir. bu zaten bariz görülen birşeydir. ayrıca sanayinin tekelleşmesi ve büyük kitlelerin proleterleşmesi kapitalizmin çöküşüne yol açar diye bir düşünce vardır.
benim fikrimi sorarsanız bu tamamen yanlıştır. çünkü mutlaka kişilerin piyasaya giriş çıkışı serbest olmalıdır. neden böyle diyorum birazdan açıklayacağım..
karl marx, şöyle birşey ortaya atıyor. proleteryanın üretim araçlarına "kanlı" bir ihtilalle el koyması. tabi lütfen arkadaşlar kanlı bir ihtilal faşizm olmuyormuş. neyse, objektif olalım dedim başta. devam ediyorum.. bu ihtilalden sonra sosyalist rejime geçiliyor. daha sonra da bir üst aşaması olan komunizm.
evet arkadaşlar devam ediyorum.. sosyalizmde özel mülkiyet yoktur. onun yerine kollektif mülkiyet vardır. üretim araçları dediğimiz fabrikalar vs toplum adına devlete aittir. devlete ait olduğu içinde bir bürokrat tarafından yönetilir. tabi bu arada böyle bir durum sevgili arkadaşlar, eğer göremediyseniz yardımcı olayım bir "devlet burjuvası" oluşturur. hatta basit bir örnek daha vereyim. bir zamanlar sosyalizm uygulanıyordu rusya'da. sosyalist rejim yıkıldıktan sonra da ortaya yine aynı rusya'da "milyonerler fuarı" çıkıyor. peki sorarım size herşeyin ortak olduğu sosyalist rusya'da kim bu fuardan alış-veriş yapabilir? bu soruyu kendiniz cevaplarsanız sevinirim.
piyasa ve fiyat mekanizması diye birşey yoktur. herşeyi devlet belirler. buna meslek seçimi de dahildir. yani kafanıza göre ya da sizin becerilerinize göre değil devletin ihtiyacına göre zorla meslek seçersiniz. bu da faşizm değildir arkadaşlar, lütfen! bu arada sizin ücretinizi de devlet belirler. örneğin siz günde 8 saat çalışıp 1000 ytl maaş alıyosunuz. sizinle aynı işleri yapan insanda aynı ücrete tabii. bu arada pek bişey yapmayan olduğu yerden ülkeyi yöneten bürokratlarda kendine daha fazla maaş yapmıyorlar zaten. örnek; milyonerler fuarı ve devlet burjuvazisi!
bu arada sendikalara da değinmek istiyorum. bildiğim kadarıyla hür sendika kavramı yoktur. sendikalar, devletin resmi kurumlarıdır. yani onlarda bürokratların keyfinde çalışır.
aslında özetlersek; işçi yine işçidir, işveren de devlettir. maalesef yine bir fakir bir de zengin taraf vardır..