çağdaş türk müziğinin önderlerinden cemal reşit rey, ulusal müziğin klasik geleneklerinin temelini atmış bestecilerdendir. onun yaratıclığı türk halk müziğinin zemininde yetişmiştir.
rey, türk müziğinin özelliklerini batı tekniğiyle ustaca sentezlemiş, çokseslilik içinde yeni boyutlar kazandırmıştır. besteci, bütün eserlerinde türk müziğininin ritm, melodi ve makamsal öğelerinden geniş ölçüde yararlanmıştır. böylelikle dünya müziğine katkılarda bulunarak uluslararası bir değer kazanmıştır.
hayatını istanbul'da sürdürmüş olan rey, müzik eğitimine 1913'te fransa'da başladı. 8 yaşındayken ilk eerini besteledi(oha). 9 yaşında paris'e gönderildi. gabriel faure'nin tavsiyesi üzerine zamanın ünlü hocası marguerite long'un öğrencisi oldu.
birinci dünya savaşı yıllarında öğrenimine cenevre konservatuvarı'nda devam etti. savaştan sonra paris konservatuvarı'nda raoul laparra'dan kompozisyon, gabriel faure'den müzik estetiği, henri defosse'den orkestra şefliği dersleri aldı. 1923'te istanbul'a döndü ve konservatuvar'a kompozisyon öğretmeni olarak atandı.
rey, yarım yüzyılı geçen sanat yaşamında besteci, piyanist, öğretmen ve orkestra şefi olarak türk müziğine önemli katkılarda bulunmuştur. istanbul şehir orkestrası ile filarmoni derneği'nin kuruluşunda önderlik eden besteci, konserlerinde kendi eserleriyle birlikte diğer türk bestecilerinin eserlerine de yer vererek türk müziğini dünyaya tanıtmıştır. rey, üzik sanatının her alanında değerli eerler bestelemiştir: 5 opera; 6 operet; 2 piyano, 1 keman, 1 gitar konçertosu; 2 senfoni; 6 senfonik şiir; sahne müzikleri; çeşitli orkestra, koro ve oda müziği yapıtları.