claude elwood shannon

entry4 galeri
    1.
  1. dünyada haberleşmecilerin baba diye andığı,einstein'in fizikte yarattığı ölçüde bir atılımı elektronikte yapmış olan amerikalı elektronik mühendisi ve matematikçisidir. hayatından şöyle "kısaca" bir bahsedelim:
    --okul hayatı--
    küçüklükten piskopatlık belirtileri gösteren shannon diğer çocuklardan çok farklıydı.daha 1900 lerin başları,milletin çocukları kendilerine odundan at yapıp,kovboy tabancalarıyla oynarken, shannon telgraf aletleriyle oynuyordu.tabi baba iş adamı olunca bilimum ihtiyaçlar giderilip oyuncak olarak bir telgraf makinasını seçebiliyor insan.

    neyse efendim, shannon öss'ye hazırlanıp michigan üniversitesi, elektronik mühendisliği bölümünü kazanır.çok zeki de bir öğrencidir, böyle calculus'müş, devreler kuramıymış, spektral analizmiş alayına düz girer, matematikten çiftanadal yapar ve okul biter. ama shannon'u iki tane lisans derecesi kesmes, bi de yüksek yapayım bakalım n'olacak der. girer 2 senede daha okur, bir de yüksek lisans tezi hazırlar. öyle bir tez hazırlar ki, anam anam, tezi okuyanları resmen okuduklarınada okuyacaklarınada pişman eder. efendim tez; boolean cebrinin elektronikteki uygulaması ve elektronik elemanların sembolik gösterimidir.hani böyle "and", "or" kapılarıyla nasıl elektronik-lojik sistem tasarlanacağını gösterir.haberleşmecilere artistik yapar:"olm siz o haberleşme sistemlerinde o kadar anahtarlama falan yapıyorsunuz ya, ben bunların alayını dijital olarak bilgisayarda yaparım " der.shannon böyle celalli celalli konuşurken ağzından dijital bilgisayar,bit,byte,kilobyte gibi terimler dökülür ama o zamanki elektronikçiler "çaktırmadan bize kayıyor mu lan bu ?" diyip anlamazlar.evet efendim bu terimleri ilk kez shannon baba kullanmıştır. o master tezinden de "lojik devreler" isimli koskocaman ve baba gibi bir ders çıkmıştır, elektronik mühendisliği okuyan çocukların halen canına okumaktadır.

    adamın tezi o kadar basit ve o kadar kullanışlıdır ki resmen okullardaki profları falan hepsini apıştırır.çakallar tezi anladıktan 20-30 yıl sonra sonra hemen başlarlar lojik entegreler,mikroişlemciler,çipler yapmaya. baktılar iş baya iyi sonuç veriyor, daha sonraları bu tez bilimsel anlamda bu güne kadar yapılmış en büyük kilometre taşı olduğundan "dünya üzerinde yapılmış en iyi master tezi" olarak onurlandırılır, hocalar genç akademisyenlere gösterip "aha tez böyle yazılır, koççum benim adama bak be" derler. elektronikte içinde sayısal lafı geçen her konuşmada shannonun ruhuna bir dua okunur.

    shannon bundan sonra baya bir coşar.böyle acaip işlere kalkışır. hocaları ona "olm bak gel şu dc regülatörlere el at" falan der, o hiç sallamaz, gider mendel genetiğinin cebirsel uygulamasını elektronik devreler üzerinde yapar.
    --okul hayatı--
    1 ...