herkesin bir ucundan tutmaya çalıştığı can dündar filmi. sanırım bu durumdan en çok filmin yapımcısı memnundur, an itibariyle 770 000 den fazla insan filmi izlemiş.
bu arada film, atatürk'ü her yönüyle anlatmaya çalıştığı için rahatsız olanlar olmuş, benimseyenler olmuş, yorumsuz kalanlar(filmi anlamayanlar) bile olmuş. geçen haftaydı galiba, ruhat mengi televizyonda, "benim atatürk'üm karanlıkta uyumaktan kormaz, zaten atatürk uyumaz ki. mustafa kemal bir yere yürüyerek gitmez, direkt uçuşa geçer!" falan gibi bişeyler söylüyodu, hemen değiştirdim kanalı, ucuz atlattım.
neyse konuya gelelim: düne kadar atatürkçü olduğunu iddia eden insanların bağırlarına bastığı, milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan, türkiye'deki ilköğretim öğrencilerinin tamamına yakınının en az bir defa izlediği belgeselleri çeken, atatürk aşığı can dündar kişisi bugün atatürk'ü farklı bir bakış açısıyla anlattığı için yerden yere vuruluyor, ilginç...
bense filme şöyle bir bakınca gayet farklı, özgün, pekçok kusurun yanında ayakta durabilen bir belgesel görüyorum. benim ne gördüğümün ne gibi bir önemi var, onu bilemem.
yine de şunu söyleyebilrim adamım: biraz fazla eleştirel bir gözle filme yaklaştık, haliyle gözümüz bozuldu, bütün olay bu.
bir tane "gökten indiği sanılan dogmalar" lafını insanlar nerelerinden anladı. hatta önce anlamadılar, "atatürk böyle bir şey demez!" gibisinden bir şeyler dedi kimisi; sonradan anlaşıldı cümlenin kuruluş amacı. herkes biraz olsun rahatladı falan. bazıları da atatürk devriminin özünü, temelini anlayamadığından afalladı filmi izleyince.
atatürk devriminin özü, dini birey seviyesine getirmek ve devleti uygar medeniyet olma yoluna yönelebilmekti. dinin devlet işlerinden tasfiye edilmesini henüz hazmedemeyen adam filmi izlerse donup kalır zaten, ne bekliyodunuz. olayın bu açıdan ele alınması oldukça güzel bir yorum. bu bakımdan can dündar'ı tebrik etmek lazım. bu filmi bu şekilde izleyiciye sunmanın zamanı mıdır, değil midir bilemiyorum ama kesinlikle orijinal bir belgesel olmuş diyebilirim.
can dündar yıllar önce (20 ağustos 1998'de) yazdığı bir köşe yazısında, cumhuriyetin 100. yılına kadar bir "atatürk" filmi çekilemeyeceğini söylüyordu. can dündar bir "mustafa" filmi çekti.
türkiye cumhuriyeti'nde bir "atatürk" filmi hala çekilemedi.