Bu harekatın esas amacına sekte vurmaz. Peki o nedir? Şöyleki: Barış pınarı harekatı ile ilgili günlerdir konuşuyoruz. Başladı başlayacak işte girdik ardından teröristleri baya bi temizledik. Sonra pkk pyd ypg ateşkes mola anlaşma derken gözden kaçırıp da dillendirmediğimiz çok önemli bir konu var. O da idlib meselesi. Eğer biz bu harekatı yapmasaydık belkide 4 milyon suriyeli mülteci akın akın türkiyeye geliyor olacaktı. Operasyonla en azından rejimin idlib üzerine ilerleyişi durdu.
--spoiler--
idlib te şu an 4 milyona yakın suriyeli yaşıyor. 17 Eylül 2018 idlib mutabakatından beri eylül/2019 a kadar yaklaşık 1 senede rejim ve Rusya'nın saldırılarında 219'u kadın, 341'i çocuk olmak üzere bin 282 sivil öldü. Neredeyse 1 milyon sivil yerinden edildi.
Beşşar Esad rejimi ve destekçilerinin, tüm mutabakatlara rağmen idlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ilerleyişi, sivil katliamı ve göç furyası bölgede sağlanmak istenen huzurun önündeki en büyük engel...
Barış pınarı harekatının başlamasına kadar Rejimin karadan ilerleyişini sürdürmesi, sivil katliamı ve göç dalgasının boyutlarının büyüyeceği endişesine yol açıyordu.
iDLiB'DE HAKiMiYET DURUMU NEDiR?
idlib, 14 etkin muhalif grubun oluşturduğu "Ulusal Özgürleştirme Cephesi" (Cephe Vataniyye Tahrir) ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam (Şam'ı Özgürleştirme Heyeti) arasındaki hakimiyet alanlarına bölünmüş durumda.
iDLiB'DE HALKIN DURUMU NASIL?
Rejim ve destekçilerinin son dönemde şiddetini artırarak sürdürdüğü saldırılar neticesinde, halkın önemli kısmı, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerinden edilenler, Türkiye sınırı hattındaki kampların dolu olması nedeniyle, tarım arazilerinde, taşlık alanlarda ve zeytin ağaçlarının altında yaşam mücadelesi veriyor.
Sivillerin çoğu, ya çadır bulamıyor ya da bir çadırı birden fazla aile paylaşıyor. Temel yaşam malzemeleri, tuvalet, banyo, içme suyu ve tıbbi desteğe muhtaç siviller, yüksek hava sıcaklıkları, altyapı eksikliği ve foseptik çukurlarının kamp alanlarının yakınında olması nedeniyle de çeşitli hastalıklarla boğuşuyor.
iDLiB TÜRKiYE iÇiN NEDEN ÖNEMLi?
idlib'in, Türkiye'yle yaklaşık 130 kilometre sınırı bulunuyor. Rejimin idlib'de ilerlemesi durumunda Hatay sınırında yeni bir göç dalgasıyla karşılaşma ihtimali, Türkiye'yi endişelendiren konuların başında geliyor. Bölgede sükunetin korunması, sivillere güvenli barınma alanı sağlıyor.
TÜRKiYE iLE RUSYA'NIN ANLAŞMASINA RAĞMEN NELER OLDU?
idlib mutabakatına rağmen rejim, şubat ve nisan sonuna denk gelen iki dönemde idlib'in güney ve güneydoğusunda saldırılarına hız verdi. Mutabakattan bu yana idlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 945 bin 992 sivil yerinden edildi. Aynı süre içinde rejim ve Rusya'nın saldırılarında 219'u kadın, 341'i çocuk olmak üzere bin 282 sivil öldü.
RUSYA'NIN SON SALDIRILARDAKi TUTUMU NE OLDU?
Rusya, müttefiki Esad rejiminin, "teröristlere karşı" yürüttüğü operasyonlar bahanesiyle, bölgedeki saldırılara hava ve karadan destek sağlıyor.
Rus lider Putin, 19 Ağustos'ta bunu "Rusya, Suriye ordusunun idlib'deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor." ifadeleriyle değerlendirmişti.
Rusya, rejimin idlib ve Hama kırsallarında birçok ilçeyi ele geçirmesine doğrudan destek oldu.
Sivil yerleşimleri havadan hedef alan Rusya, yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine, onlarca hastane ve okul gibi yaşam merkezinin hizmet dışı kalmasına sebep oldu.