bir eğitim sisteminin faydalı olması ya da faydalı olmamasının tartışılması ve bunun tek tipleştirilme çabası bana çok mantıksız geliyor. herkesin anlama, öğrenme ve çalışma tarzları farklıdır. ayrıca yabancı dil eğitiminde her seviyenin de farklı ihtiyaçları olabilir. örnek vermek gerekirse;
ben yaklaşık 4 aydır konuşarak öğren sistemini kullanıyorum. bugüne kadar lise hazırlık sınıfı, üniversite hazırlık sınıfı ve 2 defa kısa dönemli ingilizce kursu ile ingilizce öğrenim sürecim oldu. tabi hazırlık sınıflarının haricinde hepimizin içerisinden geçtiğimiz mr. and mrs. brown sürecini de buna dahil etmek gerekli.
bu eğitimler sırasında öğrendiğim birçok şeyi unutsam da grammer konusunda %40 bir bilgi seviyesi hala duruyordu. yani aslında temel zamanları, bir takım bağlaç/zarf/zamir v.b kullanımlarını biliyordum. ortanın biraz altı kelime hazinemin olduğunu düşünüyordum.
tüm bu durumdan hareketle konuşarak öğren sisteminin bana faydası olacağını düşündüm. ancak yine de temkinli davranarak 3 aylık bir paket satın aldım. ilk günler konuşurken biraz kem küm ettim. bazen de öyle cümleler kurdum ki ben bu cümleyi nasıl kurdum diye hayrete düştüm. aslında bildiğim bazı kelimeleri bilmediğimi düşünüyormuşum. insan zorunda kalınca hatırlamadığı kelimeler aklına geliyor. aynı yurtdışında konuşmak zorunda kala kala yabancı dil öğrenmek gibi bir durum.
konuşma derslerim öncesinde, bu derste konuşacak bir şeyler olması ve tıkanıp kalmamak için bol bol cümle kurmaya çabaladım. hatta a4 kağıtlarına uzun uzun cümleler yazdım ilk zamanlarda. sonrasında bu cümleleri aklımdan kurar ve aklımda tutar hale geldim. bol bol film izledim, kitap okudum. gün içerisinde çalışırken sürekli kulaklık ile trt world, bbc, cnn ınternational gibi kanalları dinledim.
3 ayın sonunda konuşma konusunda iyi bir yol katetmiştim. dinleme yeteneğim inanılmaz gelişti. anlamasam bile karşımdaki insanların kullandığı kelimeleri tane tane anlar hale geldim. bu süreçte yıllık iznim sırasında yunanistan'a gittim. orada otelde, plajlarda, restoranlarda ve alışveriş yaptığımız mağazalarda ingilizce konuştum. hemen hemen hiç zorluk yaşamadan günlük yaşantımı devam ettirebildim. fakat hem kendi tespitlerim hem de eğitmenlerimin düştükleri notları değerlendirip iki tane sonuç çıkarttım.
1) kelime haznemi bir türlü genişletemiyorum ve konuşarak öğren bu konuda ne yazık ki yeterli olmuyor!
2) grammer konusunda artık ıntermadiate seviyeden yükselmem gerekli!
birinci konuya hala daha çözüm bulabildiğimi söyleyemeyeceğim. önerisi olan varsa mesaj atabilirse sevinirim. aslında kelime ezberleyememek değil sorunum. ezberlediğim kelimelerin bir süre sonra hafızamdan silinmesi.
ikinci konuyu da yine konuşarak öğren ile çözdüm. ilk 3 ay "genel ingilizce" paketini satın almıştım. o paket bana cesaret, akıcı konuşma ve dinleme yeteneği kazandırdı. ancak grammer tarafı eksik kaldı. şimdi 6 ay + 2 aylık kampanyadan yararlanarak 8 aylık bir paket aldım. bu pakete "grammer" eğitimi ile başladım. 2-3 ay gibi bir süre grammer eğitimi ile devam edip daha sonrasında "genel ingilizce" ya da "iş ingilizcesi" paketine geçiş yapmayı planlıyorum.
işin aslı; eğer ingilizce seviyeniz beginner durumundaysa konuşarak öğren size ağır bir yöntem gelebilir. öncelikle bir ingilizce kursunda ön eğitim almak faydalı olacaktır. ancak anlıyorum ama konuşamıyorum ya da buna benzer bir durumdaysanız konuşarak öğren ve benzeri eğitim sistemleri fayda sağlar.
bir de motive olduktan ve tavsiye edilen her şeyi eksiksiz uyguladıktan sonra zaten öğrenilebilen bir şey yabancı dil. bu tip eğitim sistemleri de işin pratik kısmı olarak süreci hızlandırır.
tüm bu sebeplerle burada kişisel tecrübeleri okuyup, artı ve eksi sayısı tutarak acaba iyi bir yöntem mi diye hesap yapmayın! kendi seviyenizi tespit edin, ihtiyaçlarınızı listeleyin, bugüne kadar en çok verim aldığınız öğrenme şekillerini değerlendirin. doğru olan yolu bu şekilde kolaylıkla bulacağınıza eminim.