Hz isa (a.s.) nisbet edilen söz. Aslı şöyledir: Kayser'in şeylerini Kayser'e ve Allah’ın şeylerini Allah'a ödeyin". Yahudilerin bir gurubu olan ferisiler, daldıkları ve tapındıkları dünya malının hırsı ve menfaatlerinin kesilmesine sebep tehdit olarak gördükleri vaaz ve tebliğleriyle yeni bir dinle gelen hz isa peygambere tuzak kurdular. Konu romanın topladığı vergi ile alakalı idi. Hz isa ile roma devletini yani kayseri (kayzer/sezar - Herod Archelaus (d. M.Ö. 23 - ö. M.S. 18), Roma imparatorluğu tarafından Yahudiye Eyaleti'ne atanan Musevi Kral Hirodes'in oğlu ve bu eyalette Ethnarch ünvanı ile bilinen vali) karşı karşıya getirip Bununla iseviliğin (hristiyanlığın) önünü kesmek istiyorlardı. Durumdan haberdar olan hz isa kelimeleriyle onların bu çabasını boşa çıkarttı.
Bir seferinde Ferisiler kendisine şöyle bir komplo hazırladılar: Mensuplarından birini Hirodesi'lerle25 birlikte onun yanına yollayıp şöyle dedirttiler: "Aziz üstad, biliriz ki sen doğrusun ve Allah yolunu doğrulukla öğretirsin ve kimseyi kayırmazsın; çünkü insanların sahsına bakmazsın, imdi bize söyle, sana göre Kaysere vergi vermemiz caiz mi değil mi?" Hz. isa, onların şeytanlıklarını anlamış olduğundan şöyle cevap verdi: "iki yüzlüler, niçin beni deniyorsunuz? Bana vergi parasını gösterin." isa'ya bir dinar getirdiler. isa da onlara dedi: "Bu resim ve yazı kimindir?" Onlar: "Kayser'in" dediler. O vakit isa onlara: "Öyle ise Kayser'in şeylerini Kayser'e ve Allah’ın şeylerini Allah'a ödeyin" dedi.26
Görüldüğü üzere, Ferisiler ile Roma taraftarları Hz. isa (a.s) 'ın tecdid hareketini durdurmak için, onu Roma devleti ile karşı karşıya getirmek ve hareketin neticeye gitmesinden önce onu ezdirmek istiyorlardı. "Vergi verilir" deseydi, kendi talimatına zıt hareket etmiş olacak ve onlar tarafından şirk otoritesini tanıdı, diye dini bakımdan, yahudiler nezdinde müşkül duruma düşecekti. "Verilmez" dese, işgalci devlet gücünü karsısında bulacaktı. Hz. isa, onların oyununa gelmedi, ayni anda iki mana taşıyan bir sözle tuzaklarından kurtuldu. Fakat daha sonra hem hristiyanlar, hem de başkaları, kasıtlı olarak, bu sözü yalnız bir tarafa çektiler, ibadetin Tanrıya, itaatin ise her devirde iş başına geçen kim olursa ona yapılması gerektiği manasında kullandılar. Hâlbuki Hz. isa "Kayser'in resmini ve ismini ona geri verin. Allah'a yapılması gereken itaat borcunu da O'na karşı yerine getirin" demek istemişti.