“biz allah’ı binbir şekilde ispat ederiz” diye haber yollanan velî zat, “şüphemiz yok ki ispata uğraşalım” diye cevap vermişler. işin özü bu; teferruatına gelince, elimde bu mevzu ile alakalı bulunan notlar uzun ve teferruatlı olduğundan yazmaya üşendim. fakat şu bazı basit bilgileri önden paylaşayım:
“dhar şehri kralı raja bjor ve maiyetindekiler, chamai nehri kıyısındaki sarayın balkonundan hadiseye tanık olmuşlar ve bunu dünyanın sonu olarak yorumlamışlardır. bunun peygamberin bir mucizesi olduğunu öğrendiğinde raja bjor, vezirini mekke’ye göndererek ailesiyle beraber islamiyet’i seçmiştir.”
“hindistan’da yapılan bir kazı çalışmasında çıkarılan heykelin üzerinde: ”ay’ın ikiye yarıldığı senede yapılmıştır” ifadesinin yer alması da, hindistan halkının hadiseye yabancı olmadığının en somut göstergeleri arasındadır.”
“çin ve japonya gibi uzakdoğu ülkelerinde güneş yeni doğuyor, ingiltere ve ispanya gibi batı avrupa ülkelerinde yeni akşam oluyordu. amerika kıtasında ise gündüz saatleri yaşanıyordu. sis, bulutlanma ve mevsimsel etkenler de göz önünde bulundurulduğunda hadisenin kapalı kalması gayet doğaldır.”
“ayın yarılmış olduğundan bahseden ilk bilim insanı cassini olmuştur. modern astronominin en önemli isimlerinden birisi olan italyan gök bilimci cassini, günümüzden tam 320 yıl önce çizmiş olduğu ay haritasında, ay yüzeyinin tamamını kuşatan ve tesadüflerle meydana gelmeyecek muntazamlıkta olan bir yarığı açıkça göstermiştir.”
“Bilim insanları tarafından en önemli kaynaklardan birisi kabul edilen ve ilmî yönü tartışılmadığı için de her kitapta yer alan bu haritanın, günümüzde çekilen Ay fotoğraflarıyla da bire bir uyumlu olması dikkate şayan diğer bir husustur. Cassini’nin haritasında bahsettiği, yukarıdan aşağıya doğru Ayı ortalayan bu muazzam çatlak, ilk kez 4 Mayıs 1967 yılında ispat edilebilmiştir.”
“florida’daki cape kennedy uzay üssü’nden fırlatılan orbiter 4 uydusunun çekmiş olduğu fotoğraflar sayesinde ay yüzeyinin %95’lik bölümü incelenebilmiştir. 3000 km. mesafeden çekilen yakın plân fotoğraflar sayesinde ay’ın dünyamızdan görülmeyen arka yüzü de resimlenebilmiştir. şok eden gerçek de işte o zaman ortaya çıkmıştır. ay’ın arka yüzeyi, uzunluğu 240 km, genişliği ise 8 kilometreyi bulan bir yarık tarafından boylu boyunca kuşatılmaktadır. bu çatlağın merkezi, 65 derece güney ve 105 derece doğu olarak belirlenmiştir. işin çok daha ilginci ise, doğal sebeplerle meydana gelebilecek böylesi çatlakların düzensiz ve dalgalı bir çizgi oluşturması beklenirken, bu çatlak mükemmel bir düzlükte devam ediyor olmasıdır..”