noam chomsky

entry114 galeri video1
    25.
  1. kendisinin wikiquote'te yayınlanan sözleri ve birçok kitabında rastladığımız üzere aslında anarşist-marksist bir tavırla ki ( sol jargona hakim olanlar bu ikilinin birlikteliğinin içindeki hezimeti daha iyi bir anlamıştır ) bizim orta üstü burjuvazi dediğimiz sınıfının, globalleşme ile fakirleşmesi ve kaybettiği mevzilerine hüzünlenmesi ile oluşan ideolojik boşluğu doldurmaya çalışmıştır. işin aslı gerçekte Amerika ağırlıklıdır. Zira Avrupa sol ve entellektüelizmi içerisinde onun gibisi birden fazladır ve görüşleri yeni değildir. Fakat Amerika gibi marksist düşüncenin ayrıntılı tahlillerinin yapılmadığı ve olayın reel politik mevzide karşılandığı cephelerde epey sükse yapmıştır. Lakin bizim sol süslü aydınlarımız 1980'den beri kendisinin gösterdiği başarıdan çok daha büyük bir düşünce sistemini oturtmuştur kendi alanında, mesela birikim dergisi bunun en güzel örnekleridir, ödp ve beyoğlu solcuğu dediğimiz kavram budur.

    chomsky hiçbir şekilde çözüm bulmadan, marksizmin en önemli dayanağı olan "dünya'nın değiştirilmesi" ilkesini hiçe sayar, marksizim süslü yazılarında sadece kapitalizme getirilen karanlığı sunarak bir yok oluş ve karamsarlık pompalar.

    "Modern bir sanayi toplumunun görevi, şu anda teknik açıdan gerçekleştirilebilir olan bir şeye, yani gerçekten üretip yaratan, bizzat denetledikleri kurumlar içinde sınırlı hiyerarşik yapılarla, mümkünse hiyerarşiyi tamamen ortadan kaldırarak yaşamlarını özgürce sürdüren insanların özgür ve gönüllü katılımlarına dayanan bir topluma ulaşmaktır"

    mesela yukarıdaki sözü örnek alalım. Bu sözü komünist manifesto ile birlikte okudğumuzda aslında anlıyorsuzki ve gerçek reeal politikle de şu anda açıkça teyitlenmiş deneyimlerimiz gösteriyor ki, modern sanayi toplumu bu amaca hizmet etmez. Modern sanayi toplumunun amacı, artı değerin olabildiğince az şekilde işçi sınıfına dağıtılmasını sağlayan bir emek - makina geçişidir. Ne yazik ki, modern sanayi toplumu bunu yaparken insanlık garip bir şekilde "brokerlığı" keşfetmiş ve modern sanayi toplumu bir anda hiyerarşik yapısını, exchange gruplarında bulunan yöneti sınıfına ve göçmenlerin hizmet ettiği kravatlı bir bilgisayar işçisi üzerinde kurmuştur. Yani chomsky aslında sorunun yeni formunun gayet iyi bilmekte, fakat içimizdeki sızıyı dindirmek amacıyla kulağımıza üflemektedir.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük