Sultan Baybars’ küçük Ermenistan krallığını yok etmesi
Sultan Baybars küffara karşı kahramanca verdiği mücadele, çevresinde bulunan yanlış içerisinde olan devletleri bir hayli ürkütmüştü. Nitekim Küçük Ermenistan Krallağıda bunlardan sadece birisiydi. Sultan Baybars’ın topraklarına saldırmasından korktukları için Küçük Ermenistan Kralı I. Hatum‘ Moğolların himayesine girmeyi kabul etti. Sultan Baybars Moğol himayesine giren bir krallıktan korkacak bir lider değildi. Ordularının başında hiç tereddüt etmeden Küçük Ermenistan krallığının Kozan (sis) isimli şehrini fethetti.
Sultan Baybars Antakya prensliğinin fethi
Sultan Baybars ,fırtına olmuş ordusu ile birlikte zulmü yerle bir ediyordu. Kendisi ve devleti için her zaman tehdit olan Antakya prensliğini gözüne kestirmişti. Bu prensliğin faaliyetleri yer yer devletini yıkıcı düzeye geliyordu. Tahmin edersiniz ki meşhur Bizans oyunları. Bizans oyunları bizim aslan komutanımız Baybars’a etki etmedi. Sultan Baybars 1268 yılında Antakya şehrini kuşattı ve kısa süre içerisinde şehri teslim almayı başardı. Bizanslılar Antakya prensliğinin yok edildiğini duyduğunda ne yapacaklarını şaşırmış halde her zaman kurdukları meşhur Haçlı ordusunu kurmaya başladılar. 9. kez kurulan haçlı ordusu bu defa aslan parçası Sultan Baybars için kurulmuştu. Haçlı ordusunun başına ise ingiltere Kralı I. Edward isimli şahsiyet geçmişti. Bu şahsiyet Antakya civarına gelmiş önce kendisine müttefik aramış ancak nafile. Sultan Baybars, Haçlı ordusuna gerekeni yapmış ve büyük bir hezimet yaşatmayı başarmıştı.
Sultan Baybars ile Bizans imparatoru arasında ki ilişki
Sultan Baybars iyi bir savaşçı ve komutan olmasının yanında çok iyi bir siyasetçiydi. Nitekim her ne kadar etrafında bulunan Bizans kalelerine kan kustursa da Moğollarla vereceği mücadele esnasında başka düşmanların kendisini rahatsız etmesini istemiyordu. Bu nedenle Bizans imparatoruna elçiler göndererek iyi niyetlerini ve barış mesajlarını götürdü. O dönemde Sultan Baybars gibi bir kahramanın barış teklifini ret etmek akıl işi olmadığı için Bizans memnuniyetle barış teklifini kabul etti ve Sultan Baybars’a jest yapmak amacıyla Bizans topraklarında bulunan eski bir camiyi restore etti ve Müslüman ahali ve tüccarların hizmetine açtı. Bununla da yetinmeyen Bizans imparatoru Mısırlı tüccarların kendi boğazlarını kullanmasına izin vermişti. Sultan Baybars Bizans imparatoru ile yaptığı barışın arkasında başka bir düşünce daha vardı. Memlük ordusunda çok sayıda kendisi gibi Türk kölelerden oluşan savaşçılar bulunmaktaydı. Bizans’a getirilen tüm Türk köleleri satın alarak ordusuna katmak istiyordu. Bu düşünce ile de Bizans ile arasında ki diplomatik ilişkiyi iyi tutmuştur.