din bilgisi zorunlu matematik seçmeli ders

entry29 galeri
    24.
  1. okuduğum ve hiçbir şey anlamadığım metinde bir tek ''disiplinlerüstü'' kavramına takıldım kaldım. dersin disiplinini alamayan bir öğrenci ''disiplinlerüstü''nü ne yapsın? aritmetik ortalama alamayan öğrenci veri analizi dersinde ne yapacak mesela?

    benim lise ikinci sınıfta aldığım ''çarpanlara ayırma'' konusu şu an 8. öğrencisinin lgs sınav konusu. evet yazılı metinde de olduğu gibi yıllardır lise sınavlarında sormaya yönelik daha bu gibi pek çok lise düzeyi konuyu 12-13 yaş 8. sınıf çocuğunun seviyesine çekmek son derece ''disiplinlerüstü'' bence de.

    öncelikle şu konu açıklığa kavuşturulmalı. bir dersin zorunlu olması ile seçmeli olması, o dersin seçiminin öğrencinin ''kendi tercihine'' bırakılmasından öte o okuldaki öğretmen sayısıyla alakalı bir konudur.

    her eğitim sisteminin ilk haftası öğrencilere, onlarca dersin adının yazılı olduğu bir liste verilir. yüzme, tenis, eskrim dersleri bile vardır o listelerde. elbette bu öğretmenlerin çoğu yok okullarda. okuldaki ana ders öğretmenleri ek ders ücreti karşılığında bu derslere girerler. ve öğrenciye hangilerini yazabilecekleri söylenir. bu dersler bir veya ikidir. çok azı şayet şanslılarsa seçmeli beden eğitimi yazabilir. fakat bir okuldaki zorunlu ders öğretmenleri maksimum ders saatini doldurduruyorsa veya yetersiz sayıda ise ilgili olduğu seçmeli ders açılmaz. okullarda zorunlu dersler için kadro açığı vardır yalnızca ve bir öğretmenin ataması bu açığa göre belirlenir.

    yani lise matematik, fizik, tarih, biyoloji, kimya, felsefe gibi branşların neredeyse atamasının olmadığı ülkemizde bu derslerin seçmeli olması demek; o okulda zorunlu ders öğretmen yeter sayısının düşmesi gibi bir durum ortaya çıkarıyor. bu durumda öğrenci seçmeli matematik, felsefe, tarih dersini almak istese dahi, açılmama durumunda yine alamayacak. mevcut derslerden birini seçmek zorunda kalacak.

    o zaman bu dersleri alamayan öğrenciler üniversite sınavına giremeyecek mi? üniversiteye giriş nasıl olacak? bir ülkede herkes üniversite okumalı mı, okumamalı mı? maksat bu mu yoksa? tüm bunlar bambaşka başlıkların tartışma konusu elbette.
    13 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük