einstein'ın genel rölativite teorisinin aksine kütleçekimin sonsuz olduğunu ve mesafenin karesi ile ters, kütleçekim kaynağının kütlesi ile doğru orantılı söyler. yani newton mekaniğine göre dünya'dan ne kadar uzaklaşırsanız uzaklaşın etkisi azalsa da kütleçekiminden kaçamazsınız. dünyanın merkezinde ise kütleçekimi ivmesi sonsuzdur. üstüne dünya üzerindeki bir kum tanesinin bile evrenin en ucundaki bir cisme uyguladığı çekim kuvveti vardır. tabii bu o kadar küçüktür ki evrenin diğer ucundaki bir cismin çevresindeki cisimler bu kum tanesinin uyguladığı çekim kuvvetinin önüne geçer. bu durumu ay'a doğru giden bir insanın bir süre sonra dünya'nın çekim kuvvetinden çok ayın çekim kuvvetine daha fazla maruz kalmasına benzetebiliriz.
işin ilginç yanı ise şu: newton yasalarına göre yeryüzeyindeyken yaklaşık 10 m/s^2 kadar bir çekim ivmesine maruz kalırsınız ancak çekim ivmesi saniyede 1 planck uzunluğuna düşecek şekilde dünyadan uzaklaştığınızda dünya'nın size uygulayabileceği maksimum çekim mesafesine ulaşmış olursunuz. artık bu noktadan sonra uzaklaşırsanız yasalara göre saniyede 1 planck uzunluğundan daha az bir çekim ivmesine maruz kalacaksınızdır. bu ise teorik olarak imkansızdır çünkü 1 planck uzunluğundan daha küçük ölçekte fiziksel uzayın bir tanımı yok. bu yüzden burada kuantum kütleçekim teorisi devreye giriyor. büyük ölçeklerde etkili olan kütleçekim ile küçük ölçeklerde etkili olan kuantum mekaniği yasaları birleştirilmeye ve tek bir teori oluşturulmaya çalışılıyor. şimdiye kadar böyle bir şey yapılamadı. cern'de hala graviton parçacığı bulunmaya çalışılıyor. graviton ise einstein'ın kütleçekim teorisinde olmayan bir kavram, aksine newton yasaları ile alakalı bir şey çünkü kütleçekimi einstein'a göre doğanın kuvvetlerinden biri değil, sadece uzay-zaman bükülmesinin bir sonucu.
yani kısaca kütleçekim konusu hala tartışmalı.
basit bir örnek olarak evrende sadece dünyanın ve kendimizin olduğunu varsayarsak, newton yasalarına göre dünya'dan ne kadar ışık yılı uzaklaşırsak yerçekimi ivmesi saniyede 1 planck uzunluğuna düşer diye merak ediyorsanız aşağıdaki formülden bakabilirsiniz. newton'un kütleçekim yasası planck ölçeklerinde geçerli olmadığından ötürü normalde bu formül kullanılamaz ama yine de sadece bu formülü kullanırsak sonuç bu oluyor: