rusya, finlandiya gibi avrupa ülkeleriyle birlikte amerika'da en çok ilgi gören spor dallarındandır. türkiye'de ilgi çekmemesinin ana sebebi soğuk bir yer olmaması, malzemelerinin pahalı olması ve türk insanının futbolla basketboldan başka bir spor bilmemesidir. ama en başta, gelişememesidir. tamam olsun izleyelim de, buz hokeyi oynayacak adam yok ki? ayrıca süper bir bahane de arkadaşımdan geliyor; çük kadar disk, göremiyorum ki nesini izleyeyim. haklısın aslanım, sen de haklısın.
yıllardır oynamayı hep istediğim, heveslendiğim fakat oynayabilme şerefine iki sene önce erişebildiğim müthiş zevkli bir spordur; kesinlikle tavsiye ederim. buz hokeyi oynayabilmek için buz üzerinde kaymayı bilmenize falan gerek yok; ama elinizdeki sopayı bırakıp piste çıktığınızda kuğu gibi dans edebiliyorsunuz şerefsizim. türkiye'nin doğusunda ya da başka bir soğuk diyarda yaşayan sözlükçüler için buz hokeyi tarifim,
gerekli malzemeler:
isteğe bağlı uzunlukta 4 adet tahta; sahanın etrafını çevirecek bu tahtalar, yani inşaattan kaçırmanız falan gerekiyor ya da gidip marangoza yaptırın. 5-6 metre olsun en az.
sahanın içini dolduracak kadar su.
iki adet kale. olmadı taş koyarsınız, siktir edin bunu.
bir adet disk. 6 tane kesme şekeri birbirine yapıştırın disk yerine kullanacak birşey bulamazsanız, iyi kayıyor. yok kesme şeker dağılır derseniz; ki tahtayla vurunca dağılır, küçük cd'lerden alabilirsiniz. bunlardan 6-7 tanesini yine alt alta yapıştırırsanız tam disk gibi olur, bir tane cd bi boka benzemez çünkü vurduğunuz gibi uçar gider. hele de kask falan takmayacaksanız kafanızı gözünüzü çizebilir.
isteğe bağlı olarak forma, kask gibi zımbırtılar. forma dediğim tabi o özel giysi. bir de tabi ki paten; ona bile gerek yok lan, düşe kalka oynayın.
en önemlisi, karlı, soğuk ve güneş görmeyecek bir gün. soğuk bir kapalı alan da olabilir, her daim buz gibi olan garajı kullanabilirsiniz mesela.
yapılışı:
4 adet tahta bir saha şeklinde dizilir. yani diyelim ki iki tane 10 metre uzunluğunda, iki tane de 5 metre uzunluğunda tahta aldınız. 5 metreler enini, 10 metreler boyunu oluşturacak şekilde bir dikdörtgen oluşturun o tahtalarla. sağlam bir şekilde artık kaynak mı yaparsınız, vidalar mısınız; ne yaparsanız yapın kapatın herhangi bir boşluk, delik vs. varsa. ve işte, en güzel kısmı. tahtaların içine su dökün. tahtalar en azından 5 cm kalınlığında olsun; sonuna kadar doldurun tahtanın içini, havuz gibi yani. 5 cm ise tahta, 4 cm'de bıraksanız yeter. suyu döktükten sonra olay mahallinden uzaklaşın ve sahaya hiçbir darbe gelmemesine dikkat edin, mesela yandaki kova sahanın ortasına düşüp suyla birlikte donmasın. suyun tamamen düzleşmesi önemlidir burda; o yüzden sahadan uzak durulması gerekir. çarşaf gibi su donduğunda müthiş bir saha olur. evet, suyu döktük; şimdi biraz dinlenelim. bu işlemin gece yapılması tavsiye edilir, sabaha kadar o soğukta 5 kere donar zaten su.
eveet, alın size fıstık gibi saha. şimdi ister kale koyun, ister taş koyun; yapın kalelerinizi, alın diskinizi sopalarınızı, oynayın anasını satayım. ama bu iş biraz sakattır; ayarı tutturamazsanız suyun üstü donar altı sıcak kalır, ayağınız cart diye buza girer, siz de görürsünüz ebenizinkini.