doktora veya psikoloğa gitmeden önce bunun bir bozukluk olup olmadığına karar verin. kontrol edemediğiniz derecede bir büyüklük ve size zarar veren somatik bir yanı da varsa ve en önemlisi siz bundan memnun değilseniz bir bozukluktur. ani ve gereğinden yoğun olan öfkenin altında yatan pek çok sebep olabilir. çoğunlukla öfkelerini kontrol etmekte zorlanan insanların geçmişlerinde can acıtıcı bir olaya tepki veremedikleri ve onu yeterince yaşayamadıkları görülür. örneğin annesinin ölümünde, buna sebep olan şeye yeterince üzülememiş sinirlenememiş, üzerine bu olayın etkisi de hafızasından silinmiştir. danışana göre bu olay ciddi bir mevzu değildir hayatında ya da olduğundan daha hafife alıyordur. geçmişte yaşanılan bu gibi olaylar tekrar ortaya çıkarıldıklarında ve o yaşanması gereken duyguyu danışan yaşadığında öfkesini kontrol etmesinde zamanla iyileşmeler gözlemlenir.
diğer sebepler ise önceden türlü çeşitlerde şiddet görmesi bile olabilir. kişiden kişiye farklılık gösteren bu durum, kişinin yardım alarak kendi içgörüsünün sayesinde çözülebilir.
ne yaşadım, ne hissettim, ne düşündüm diye sorgulamak her zaman yarar sağlar duygusal bir durum yaşadığımızda. öfkemiz yoğun bile olsa, normal bir durum olabilir. her duygu gibi öfke de pozitiftir. duygularımızı anında, zamanında ve yerinde yaşamamız gerektiğini bir kez daha anlatır bize bu öfke kontrolünde zorlanmalar.