Medeniyetimiz iki kanatla uçan bir kuşa benzer: maddiyat ve maneviyat kanatları. Maddi hedefi kalkınmayı sağlamaktır insanın.
Kalkınmanın üç temel unsuru vardır: tasarruf, yatırım ve verimlilik.
Bir örnekle bu üç unsuru açıklayalım: diyelim ki dış dünyadan izole halde bir adada yaşayan 100 kişilik bir grubun bireyisiniz. Herkes gibi siz de geçiminizi balık tutarak temin ediyorsunuz, o balıkları yiyorsunuz.
Tasarruf: herkes üç saat çalışırken; bir güç üç saat daha çalışıp kendinize bir olta yaparsanız ve o olta balık tutmakta çok daha etkinse o fazladan çalıştığınız üç saat sizin tasarrufunuz olur.
Yatırım: O üç saatte yapmış olduğunuz olta yatırımınızdır.
Verimlilik: diyelim ki siz diğer günlerde oltalı sadece 1 saat kullanıyorsunuz. Bu düşük bir verimliliktir. Fakat günün diğer 10 saatinde de oltanızı diğerlerine kiralarsanız, oltanızın kullanım süresi hayli artmış olur ki böylece verimlilik elde edilmiş olur.
Tasarruf maddi gelişimin en temel unsurudur çünkü diğer verimlilik unsurlarını da harekete geçirir.
Türkiye'de tasarruf durumu nedir?
Türkiye'de tasarruf oranları hayli düşüktür. Bunun sebebi mülkiyet haklarının korunmaması, yüksek vergi oranlarıyla tasarrufun cazibesinin ortadan kaldırılması ve emeklilik sistemiyle tasarruf yapmanın kendisinin bir aptal eğlencesi haline getirilmesi.
Tasarrufu yükseltmenin yolu var mı?
Düşük zekalı insanlara oy hakkı verilen demokratik bir ortamda içinde bulunduğumuz kısır döngünün değiştirilmesi imkansızdır.
Türkiye tasarrufları arttırmadığı sürece gelişemez.