gecenin tablosu

entry129 galeri
    63.
  1. 2. abdülhamid dönemi sarayın baş ressamı fausto zonaro tarafından yapılan "enver bey tablosu..."
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1814775/+

    tablonun yapım tarihi: 24 nisan 1909.
    enver bey tabloda bizzat kendisi modellik yapmıştır.

    tarihi özellikle verdim. bakın mevzu nereye gidecek?

    24 nisan 1909'da ne olmuştu?
    biliyorsunuz 2. meşrutiyetin ilanından sonra meşrutiyet ve demokrasiyi hazmedemeyen ve bu topraklarda her zaman varolan yobaz zihniyet 31 mart vakası olarak bilinen gerici yobaz bir isyan başlatmış, meclis-i mebusan'ı basıp milletin iradesine el koymaya çalışmıştı.

    bu 31 mart vakasının ismi, olayın başlangıcı olan rumi takvim gününden gelmektedir, 31 mart gerici ve yobaz ayaklanması'nın başlangıç tarihi günümüz takvimine göre 13 nisan 1909'a denk gelmektedir.

    işte isyancılar 13 nisan ile 23 nisan tarihleri arasında istanbul'u kontrol altına almış, milli iradeyi yok sayarak meclis'i lağvedip 2. abdülhamid'e bağlılıklarını bildirmiş ve şeriat düzeni getirmeye çalışmışlardır.
    fakat 23 nisan'ı 24 nisan'a bağlayan gece selanik'ten gelen hareket ordusu 24 nisan 1909'da istanbul'a girmiş, davutpaşa ve taksim kışlalarını yobazlardan temizledikten sonra yıldız sarayı'na girmiş, 27 nisan 1909 tarihinde de 2. abdülhamid'i hal ederek yobaz ve gerici isyanı sona erdirmiş, iradeyi yeniden millete, yani meclis'i mebusan'a devretmiştir...

    işte fausto zonaro bu tabloyu yaptığı tarih olan 24 nisan 1909'da halihazırda sarayın resmi çalışanıdır.

    peki saray ressamı zonaro ile hareket ordusu kurmay başkanı binbaşı enver'i buluşturan neydi?

    31 mart olayları patlak verdiğinde isyancılardan kaçan enver paşa'nın babası hacı ahmet, isyancılar tarafından her yerde aranmakta iken zonaro'nun evine sığınır.
    zonaro da enver paşa'nın babasını saklar.
    isyan bastırılınca hacı ahmet oğlu enver'in yanına gider ve bu durumu anlatır, enver paşa'da zonaro'ya teşekkür ziyaretinde bulunur ve ressama bu pozu verir.

    enver paşa, zonaro'ya modellik yaptığı sırada muhabbet de ederler.

    enver bey, zonaro'nun sarayın resmi ressam başı olduğunu öğrenince "padişahı 3 gün sonra tahttan indireceğiz" der.

    zonaro belki buna inanmaz, belki de başka bir şeyden dolayı enver bey'in kendisine verdiği bu sırrı abdülhamid'e iletmez.
    hakikaten de yukarıda da anlattığımız üzre, enver bey'in dediği tarihten 3 gün sonra 27 nisan 1909'da 2. abdülhamid tahttan indirilir ve yerine mehmet reşad tahta oturtulur...

    devrimden sonra fausto zonaro bir süre daha saray ressamlığına devam eder, lakin birkaç ay sonra ekim 1909'da kendisine "saray ressamlığından azledildiği" tebliğ edilir.
    bu tarihten sonra zonaro birkaç ay saray dışındaki özel atölyesinde çalışır ve mart 1910'da ailesi ile birlikte istanbul'dan ayrılarak italya'ya, san remo şehrine yerleşir...

    kaderin bir cilvesi midir bilinmez.
    fausto zonaro'nun yolu 1923 yılında san remo'da çok eski bir tanıdıkla yeniden kesişir.
    bu eski tanıdık yıllarca yanında çalıştığı 2. abdülhamid'in kardeşi, o dönem şehzade olan, son osmanlı padişahı vahdettin'dir.

    zonaro ile vahdettin'in san remo'daki görüşmeleri artık bir başka yazı konusu olsun...

    hayata bak.
    bir italyan ressam.
    ve 3 osmanlı padişahı kardeş.
    3'ünü de tanıyorsun, 3'ü ile de çalışıyorsun...
    14 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük