osmangazi köprüsü nün satışa çıkartılması

entry20 galeri
    15.
  1. kamu kaynaklarıyla değil, özel bir şirketin kendi cebinden yapıldığı için halihazırda özel statüde bulunan bir köprünün yine başka bir özel şirkete satılması durumu.

    hani "80 milyon birleşip almalı" deniliyor ya, bu zaten devletin özel şirkete taahhüt ettiği garanti geçiş sayısına ulaşılamadığı zaman aradaki farkın 80 milyonun vergileriyle karşılanmasına eşdeğer sayılır.

    bir de özel şirket işletim süresini tamamlayıp yatırım maliyetini çıkarınca köprü devletin, yani 80 milyonun olacak. yap-işlet-devret modelinin temelinde bu var işte. bu yatırım modelini "köprü yapılırken devletten para çıktı. devlet geçiş garantisi vererek köprüyü yapan şirketi vergilerle zengin etmeyi amaçlıyor." olarak yorumluyorsanız size diyecek bir şeyim yok.

    esasında yap-işlet-devret modeli peşin parayla ev almaktansa kredi çekip ev almaya benzer. evi alan kişi gelecekte kazanacağı parayı çektiği kredinin taksitlerini ödemek üzere ipotek altına almış olur. eğer ödemede sıkışırsa aldığı evi satıp kredinin kalanını evin yeni sahibinin üstlenmesini sağlayabilir. köprüyü yapan özel şirketin düştüğü durum da tam olarak bu şekilde.
    0 ...