Genel antrenmanları ihtiyaçlara göre gruplandırmak için ;
Nefes ritminin düzeni ve kondisyonu için uzun mesafe yüzün
Nefes alıp verme ritmi, gevşeme ve nefes tutma kondisyonu için, az derinliklerde çok sık ve kısa dalışlar yapın
Yüzerlik ayarları ve en uygun ağırlığı bulmak için çok çeşitli kemerler kullanın
Basıncı en çok hissettiren ve stres yaratan kulak ve maskenin iyi eşitlenmemesidir.
Antrenmanlarda çok yavaş inin.
Bu tablolardan da anlaşılacağı gibi, iyi bir su altı avcısı olmak için öncelikle iyi bir apnea bilgisi ve performansı gerekiyor.
Antrenman her sporda olduğu gibi bunda da çok önemlidir ve devamlılık gerektirir. Bazı uyarılar faydalı olacaktır ;
Satıhta veya sualtında olsun, hiçbir antrenman yalnız yapılmamalıdır.
Boşaltılmış ciğer antrenmanlarını öncelikle havuzda ve muhakkak bir partnerle yapın. Bu çalışmalar, basınca dayalı stres olmadan gerçekleşeceği için, konsantrasyon ve gevşemeyi daha kolay yapmanızı sağlar.
Haftada bir çalışma yaptığınızı varsayarsak, ikinci seviyeye geçiş bir yılınızı alacaktır, uzun bir süre gibi gözükse de, bu çalışmayı yapmak ve devam etmek avlanma veriminizi de arttırır.
Emniyet kurallarının beyninizde refleks tepki haline gelebilmesinin tek yolu, konu ile ilgili sürekli çalışmaktır.
Suya alışın. Onu doğal ortamınız gibi kabul edin. Su içinde hareketlerinizi dışarıdan görmeye çalışarak, hidrodinamiğinizi arttırma yolları geliştirin.
Su altında, sesli veya görsel uyarılara çabuk ve doğru tepki vermek, iyi avcı olmanın önemli bir kuralıdır. Avlanırken, uyanık ve tetikte olun. Sürprizler şanslı olduğunuz oranda iyi veya kötü olabilir.
Vücudunuzu dinleyin, verdiği sinyalleri değerlendirin ve limitlerinizi aşmayın.
"Rahatım, konfor içindeyim, gevşemiş durumdayım" . Bu sihirli müziği kulağınızdan eksik etmeyin.
Apnea çalşmalarının muhakkak ulaşılması gereken bir sonucu yoktur. Böyle düşünmek ve zorlanmak, hata ve kazalara sebep olur. Hava ihtiyacınızın oluşmasına, zamanında tepki verin. Hedef belirlemeden, çalışmalarınızı düzenli yapın.
Sualtında ulaşılması gereken tek hedef, kaza anında, partnerinizi çok çabuk yukarı ulaştırıp müdahale etmek olmalıdır.
Ağırlıklı çalışmalara önem verin. Avlanma sırasındaki performansınızı en çok etkileyen faktörlerden biridir.
Seviyeleri ve çalışmaları mümkün olduğu kadar atlamadan sabırla uygulayın. Yeni başlayanların çoğu, sabır göstermeden hemen sonuca gitmek istedikleri için bu hataya düşerler ve daha işin başında, başarısızlık onları bu spordan soğutur.
Yaptığınız her dalış başarılmış demektir. Önemli olan hataları teşhis etmek ve çalışmaktır. Hata olarak görülebilecek tek olay senkoptur. Eğer oluşmuş ise, ön belirtilere dikkat edilmediği ve ciddiye alınmadığı ortaya çıkar.
Doğal ortamlarda antrenman
Havuzlar, yeni başlayanlar için rahat ortamlardır. Tehlike nispeten yoktur, etrafınızda insanlar vardır ve konfor daha fazladır. Ancak, avlanmak için denizde olmanız gerekir. Teorik bilgilerinizi, havuz antrenmanları ile pratikleştirdikten sonra mümkün olduğu kadar çok denize çıkın. Denizde olmak, öncelikle emniyet tedbirlerinin ciddiyeti açısından dikkat gerektirecektir. Dalışlarınızı planlayın ve öğrendiklerinizi harfiyen uygulayın. Her ne kadar, beraberlikleriniz de olsa, iş avlanmaya geldiği zaman öncelikle tek başınıza olduğunuzu unutmayın, derinlik ve süre kavramı tamamen sizin insiyatifinizdedir.
Yaptığınız spor çok detaylı bilgi ve beceri gerektirmektedir. Hepsini aklınızda tutup uygulamaya geçmek karışıklık getirir, okumanın yanısıra pratiği de birlikte götürün.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi spor antrenmanları, genelde kas gücünün geliştirilmesine dayanır. Apnea sporunda ve avcılıkta ise kas hacmi ne kadar küçükse, gevşemelerini sağlamak ve oksijen tüketimi o denli az olacaktır. Ortaya çıkan sonuç optimizasyondur. Mücadele ve dayanıklılık için yeterli olan kas yapısının, esnekliğini ve verimliliğini sürekli üst seviyede tutmak gerekir. Fizik kondisyon antrenmanlarını buna göre programlayın. Az kilo, az tüketim doğru bir denklem gibi görünse de, alt limiti, kas gücünün azalmamasıdır. Su altı avcılığı için gerekli antrenmanlar, avcının karşılaştığı ortam zorlukları ile aynı olmalıdır. Kasların çalışmasına yönelik aletli egzersizler yapacaksanız, avlanırken kullandığınız kasların çalışmasına özen gösterin, tabi ki en iyi antrenman su içinde yapılandır. Sıralamak gerekirse, uzun mesafe yüzmek, bisiklet hafif tempolu koşular ve uzun yürüyüşler bu spor için uygundur. Koşu esnasında 15-20 saniyelik duraklamalarla apnea yapmak çok faydalıdır.Doğal ortamda antrenmanı 2 safhaya ayırmak mümkün