peki, baltayla tarih yazan (pardon, anlaşılmadı galiba; heykeltraş demek şeyettim) insanların kültür evrimini bize gösterenler sanatçı mı?
oooy tobo ko hoykoltroşlor do sonotçodor.
peki, sanatın; sanat veya insan için olması vs ne olursa olsun odak noktası insan olduğuna göre, insanlık tarihi boyunca insanın yaşam sürecinde ilk olarak kendini yaşamını duygularını varlığını kimliğini işlediği mağara duvarlarına çizdiği resimler de bir yerde resim sanatının doğumu diyebiliriz.
bunu ilkel sanat olarak gören insanlar var, tartışma konularına girip sonomo sonot doğoldor başlığını sulandırmalım.
heykel için aynı yaklaşım yapılabilir.
insan yaşamı (bilinen) kendi yaşam sınırlarını belirlemek, tapınmak, kimlik tasviri, savunmak (kale sur inşa etmek değil, örn: tarlaya dikilen korkuluk olarak düşünün) vb amaçlarla yapılan sonra resim de olduğu gibi zeka ve beceri ile gelişip 3 boyutlu tasvirlere dönerek raffaele monti'nin örtülü vestal gibi harika eserler ortaya çıkmasında etken sizce sanat mı insan aklının evrimi mi?
sanatın evrim sürecine bir bakalım:
ilk olarak resim ortaya çıktı, insan aklının emekleme aşamasının eseridir. insan aklının yansıması olan beceri gereği sanat olarak resim budur.
sonra heykel ortaya çıktı ki bu insan aklının koşmasıdır.
sonra fotoğraf ortaya çıktı, artık insan aklı uçmaya başladı.
sinemayla, kullanılan teknoloji animasyon vb teknikler ile artık insan ışınlanmaya başladı.
yarın ne olacak bilinmez...
mağara duvarına resim çizen insan ile, sistine chapel de adem'in yaratılışını çizen ve avatar filmini yapan insanlar aynı eseri ortaya çıkarıyorlar. arada ki fark insan beyninden başka bir şey değil.