2008 kuresel ekonomi krizi

entry17 galeri
    8.
  1. ABD'den başlayarak dalga dalga dünyaya yayılmaya başlayan ve giderek küresel bir hal almaya başlayan ekonomik kriz.
    2007 yılında ortaya çıkmaya başlayan Mortgage problemleriyle birlikte aslında böyle büyük bir krizin olabileceği her ne kadar konuşulsa da, sanırım bu kadar ani ve büyük bir biçimde etki beklenmiyordu ki, ABD'de ekonomiyi idare eden patronlar da aslında bu gidişe bir dur diyemediler. Her ne kadar ekonomik meselerle ilgili derinlemesine bilgim olmasa da, benim düşüncem, bu krizin köklerinin salt bankacılık sisteminin işleyişinden ziyade, dünyadaki üretim merkezlerinin çeşitlilik kazanmasıyla ilintili olduğudur. Bunu şunun için söylüyorum, yıllık sadece silah yatırımına yaklaşık beşyüz milyar dolar ayırabilen bir ABD'nin, tahmini yediyüz milyar dolarlık bir açık için, böylesine büyük bir kriz içerisine girmesi bana pek de mantıklı gelmiyor. Sorunu, başka yerlerde aramak gerekir sanırım.
    20. yy sonları itibariyle Çin, Hindistan, G. Kore, Endonezya gibi ucuza üretim gerçekleştirebilen merkezlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, batıdaki büyük sermaye grupları da yavaş yavaş bu coğrafyalara doğru kaymaya başladı. Çünkü ne de olsa, kapitalizmin işleyişi nedeniyle, sermaye özgürdür ve istediği yöne doğru hareket edebilmektedir. Bu ülkelerin yaptığı en önemli hareket ise, kanımca, bu büyük sermaye gruplarının yaptıkları yatırımların artı değerlerin ülkelerinde kalabilmesini sağlamaktır. Yani, bu devletler ülke dışına nakit para akışını engellemişler ve kendi ekonomilerini kalkındırmayı başarıp, birer ekonomik güç olarak ortaya çıkmaya başlamışlardır. Buna karşılık, Batı'da ise sermaye gruplarının yer değiştirmesine müteakiben, işsizlik sorunu ortaya çıkmaya başlamıştır. * Mortgage kredileri bildiğimiz gibi uzun ömürlü kredilerdir ve insanlar ödemekle yükümlü oldukları kredileri sübvanse edemeyecek duruma gelmişler ve bu durum da, yapısal bir ekonomik krizi beraberinde getirmiştir. Ve bu çarka bağlı olan, bütün Batı dünyasını da yavaş yavaş etkisi altına almaya başlamıştır.
    Velhasılıkelam, Neo-liberalizmin kalesi olan ABD'nin çöküşüyle birlikte, bu modelin de tarihin çöplüğündekini yerini pek yakında alacağını söyleyebiliriz. Bu sorunun çözümü ise, 1930'lardaki Keynesçi ekonomik modele geri dönüş gibi gözükmekte. Kaldı ki, devletler de bunu bir çözüm yolu olarak görmekteler.*
    1 ...