topluma din mi ahlak mı yön verir

entry52 galeri
    18.
  1. 1-Aynı toplum-zaman:toplumun kendi içinde değiştiği gibi toplumdan topluma zamanla da değişir nasıl yön bulduğu. Eski helen kültüründe gey ilişki ahlaken normal kabul edilirken bugün varisleri mesafeli durmaktadır.2000 yıl öncesine göre ahlaki anlayışları ve toplum yönelimi değişmiştir. amerikan toplumunda ırkçılık 50-60 yıl önce ahlaken kabul görmüşken, bugün ırkçılık suçtur aynı ülkede.
    2-Toplum-Bir başka toplum: Vergi vermemek refah devletlerinde ,gelişmiş ülkelerde büyük ayıp sayılırken;gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde vergi vermek enayilikle eş değer bir ahlaki gözle bakılır.yalan söylemek,kamu malını talan etmek, israf ,adaletsizlik, eşitsizlik ,torpil,kayırmacılık refah devletlerinde ,gelişmiş ülkelerde büyük ayıp sayılırken,gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ahlaken neredeyse bir değer olarak benimsenmiştir.
    3-Din egemen toplum,Dinsiz toplum,seküler toplum ve ahlak: din egemen toplumlarda her türlü ama her türlü bugünün evrensel değerleriyle tanımlanabilecek "ahlaksızlık" tavan yapmıştır ve bu da o toplum içinde kabul görmektedir. Dinsizliğin ve ateizmin arttığı toplumlarda suç oranları düşmekte cezaevleri boşalmakta, boşalan cezaevleri evsizlere ve mültecilere tahsis edilmekte iken (bkz: https://tr.euronews.com/2...eri-multecilere-ev-oluyor) ,gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde cezaevleri tıklım tıklım dolu ,mahkumlar vardiyalı olarak yatakları kullanabilmekte, ülkede yeni yeni cezaevleri yapılmaktadır. Afla salıverilenler ,denetimli serbestlik türü uygulamalardan yararlananlar da cabası.içimizde Kayıt altına alınmamış ahlaksızlar olduğu gibi hüküm giymiş ahlaksızlar da eşşiz bir hürriyetle dolaşmaktalar. din egemen toplumların yüzde yüzünün gelişmekte veya geri kalmış oldukları gözden kaçmamalıdır.(bkz: http://www.seffaflik.org/cpi2016/)
    şu da budizmin yönlendirdiği o toplumca ahlaki kabul gören davranışın sonucu; (bkz: https://www.mynet.com/yok...ler-190101133369#15824114)
    sonuç,dinlerle evrensel ahlak değerlerinin çelişmesidir. Ahlakını dinle temellendirirse bir toplum,gittiği yol yol değildir.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük