avrupa insan hakları mahkemesi

entry79 galeri
    8.
  1. hakkında en ufak bir araştırma yapmamış insanların atıp tuttuğu uluslarüstü kurum.

    ikinci dünya savaşı sonrasında oluşturulmuş, seksenli yıllarda da biresyel başvuruya olanak sağlamışlardır. birlik dışı ülkelere de açıktır. (mahkemeye birey kendi devletini şikayet eder, zaten amaçta budur)

    bir kere, başvuru yapabilmek için ülke içi mahkemelerde hiçbir sonuç alamamış(en üst düzeye kadar) olmak gerekir. yani her önüne gelen aihm'e başvuramaz. ki türkiyeden bu kadar başvuru olmasının en büyük nedenlerinden biride budur; ne yazık ki bu tip konuların* hiç biri mevcut hukuk sistememimizle halledilememektedir.

    ayrıca en çok başvuru yapılan ülke türkiye değildir, genelde rusya ve italya türkiyeyi geçer. tabii başvuru sayıları sürekli değişmektedir, misal; ingiltere ve ispanya gibi teror sorunu olan ülkelerde baş vurular zaman zaman artmaktadır (türkiyeninde terör sorunu olan bir ülke olduğunu söylemeye gerek yok sanırım).

    aleyhimizde bu kadar karar alınmasının bir nedenide savunma konusundaki beceriksizliğimizdir (bu neden düzeltilmez halen anlamış değilim. sanırım "parası neyse veririz kardeşim" gibi bir düşünce hakim). (ingilterenin bu konudaki başarısı örnek alınasıdır) -teknik bir konu olduğundan bunu hukuçulara bırakalım-

    ayrıca avrupa insan haklari sozlesmesi türk yasaları ile çelişmemektedir.

    bence en önemli konu ise bu mahkeme, bu haklar bir baskı, bir zorlama ile kabul edilmiş şeyler değildir. devletin kendi kararı ile kabul edilmiştir ve türkiyenin ne kadar demokratik olduğununun bir göstergesidir. devletin vatandaşına verdiği bir hakkı eleştiren kişiler ile nasıl ilerleyebileceğimiz ise ayrı bir soru işaretidir.

    peki bu mahkemenin hiç kusuru, hiç sorunu yokmudur? tabii ki var* ve avrupa'da tartışılmaktalar ancak bizim pek ilgilendiğimiz şeyler değil, biz ve onlar olarak baktığımız sürecede pek ilgi alanımıza giremeyecekler.
    6 ...