dünyada belirgin 2 ekonomik sistem mevcuttu. birinde bütün menkul ve gayrimenkullerin sahibi devlet, diğerinde ise özel teşebbüstür.
+ hehe. pilot bunu herkes biliyo zaten. saadete gel. * atatürk ün uyguladığı sistemde yani karma ekonomi de nasıldı. buraya dikkat ediniz.
karma ekonomide özel teşebbüsün gücünün yetmeyeceği yerlerde devletin müteşebbis olması esası vardı.
yani özel teşebbüs ayakkabı yapacak sermayeye sahip değilse, devlet ayakkabı yapımına girecek, yok eğer özel teşebbüs bunları yapıyor fakat nükleer santral yapacak sermayeye sahip değilse devlet nükleer santral yapacak.
bugünkü kriz durumuyla bağlantı kurmaya çalışırsak durum şudur:
krizin ana sebebi olan mortgage kredilerinin geri ödenmemesi karma ekonomi modelinde asla ortaya çıkmazdı. neden; çünkü devletin ev fiyatlarını bir spekülatör gibi şişirip, evleri sattıktan sonra da paldır küldür aşağı düşürmesi ya da ilgilenmemesi gibi bir ihtiyacı olmazdı. çünkü devlet olmanın amacı kar etmek değil, istikrarlı bir devlete sahip olmaktır.
şimdiye dek, bir miktar küresel etki altında kalarak, liberal sitemin gerekliliğine inanır, bana sormasalar bile, tüm dünya devletlerine bunu tavsiye ederdim.
yavaş yavaş "size karma ekonomi modelini tavsiye ediyorum" safhasına gelmek üzereyim.
* burada bir not eklemekte fayda vardır. devlet ayakkabı işine girdikten sonra, zaman içinde özel teşebbüs, ayakkabı yapma gücüne erişirse, devlet oradan uygun şekilde çekilmelidir. daha büyük ve önemli sermaye gerektiren işlere girmelidir.
biz bunu yapmamışız. öğreniriz zamanla inşallah.