sorun oyunun içerdiği şiddette değil. oyunun içerdiği rekabet duygusunda. günümüzdeki oyunların bu kadar bağlayıcı olmasının sebebi de budur. küçükken oynadığım oyunları düşünüyorum çoğu singleplay oyunlar, bir hikayesi olan oyunlar. multiplayer oyunlar da oynadım mmorpg'de oynadım ama günümüzdeki oyunların damardan verdiği o hissi hiç bir oyunda görmedim.
ufacık çocuklar lol, fortnite, dota oynuyor. fortnite'ta kazanmak için sona kalman gerekiyor 100 kişi içerisinden, lol ve dota'da arkadaşlarınla girmediysen tanımadığın insanlarla organize bir şekilde karşı takımı yenmeye çalışıyorsun. oyunların kendi içerisindeki derecelendirme sistemi insanı hırslandırıyor. bronzum altın olmalıyım vs gibi tam bilmiyorum lügatı. bu hedefe ulaşmak için daha çok oynuyor, takımındaki birinin yaptığı bir hatada hemen sinirleniyor çünkü o kişi onun üst seviyeye çıkması için bir engel artık. süreç böyle devam ediyor. bu rekabet ortamında çocuklar inanılmaz derecede hırs yapıyor. o yaş grubunda akrabası olan varsa kesin şahit olmuştur. çocukları geçtim twitch'te youtube'ta bir sürü video var koca koca adamlar bile sinirlerine hakim olamıyor. neden çünkü rekabet duygusu onları esir alıyor.
sözün özü oyunun içerdiği şiddettin değil, oyunun yaşattığı duygu ve hislerin sonucu olarak insanlar sosyal hayatta şiddete yönelim gösteriyor.
her dota, lol, fortninte oynayan psikopattır demiyorum ama mutlaka o bahsettiğim duyguyu yaşamıştır. kimi kendine hakim olabiliyor, kimi olamıyor.