adı geçen ideolojinin hüküm sürdüğü ülkeler de demokratik toplumlardaki çok partili hayata izin verilmez. sosyalist ülkelerde sistemi kontrol eden komünist partiler aynı zamanda devletle bütünleştirmiştir.sosyalist rejimlerde toplumsal farklılaşmaya da izin verilmez.diğer ideolojiler fikir ve telakkiler hak getire yani.
bu ideolojide tüm toplumun sosyalist ideolojiye göre değiştirilip dönüştürülmesi öngörülmüştür.bu da doğal olarak komünist parti eliyle olmuştur. sosyalist rejimlerde sistemin meşrutiyeti hukukun üstünlüğüne veya insan haklarına değil, sosyalist ideolojiye dayanmıştır.
yine bu ideolojide sosyalist ideolojiye uygun olmayan yasalara ve politikalara izin verilmemiştir. sosyalist rejimlerde mülkiyet ve üretim devlete geçmiştir. devlet, tüm üretim süreçlerine karar veren bir mekanizmadır. bu da sosyalist ülkelerde ekonominin verimsiz hale gelmesine yol açan önemli nedenlerden birini oluşturmuştur.sosyalist rejimlerin demokratik kapitalist ülkelere göre geri kalışının ve yıkılışının temel nedenlerinden biri bu rejimlerin ekonomik açıdan verimsiz olmaları olmuştur.
bununla birlikte, özgürlüklerin kısıtlanması insan haklarının ihlal edilmesi gibi hususlar doğu avrupa ve rusya’daki sosyalist rejimlerin 1989 yılından itibaren yıkılmasına yol açmıştır.o yüzden rica ediyorum burada gelip sosyalizm güzellemesi yapıp küba ve kuzey kore örnekleri arasında sıkışıp kalmayın üzülüyorum.