bodrum'un giri$inde kendisinin yazdığı $u sözlerle bodrum için ne kadar önemli olduğu bellidir. sürgüne gönderildiği bodrum'a a$ık olmu$. bodrum a gömülmü$tür.
"Merhaba, Yokusbasi`na geldiginde Bodrum'u göreceksin. Sanma ki sen geldigin gibi gideceksin. Senden öncekiler de böyle idiler. Akilarini hep Bodrum'da birakip gittiler.
Halikarnas balikcisi
Bodrum'lular Sair Cevat Sakir Kabaagacli ile kivanc duyar. O'nu onurlandirmak icin anitlar yapildi. Cevat Sakir kendisine "Halikarnas Balikcisi" takma adini verdi. 1886'da Giritte dogdu ve 86 yasindayken 1972'de Izmir'de ölüp Gümbet te gömüldü.
1925 te "Resimli Hafta" dergisinde bir makale yazdi. Basligi bile sok ediyor: "Idam mahkumu olanlar bile bile asilmaya nasil giderler?". Makalenin ifadeleri icin Cevat 3 sene Bodrumda sürgüne gönderilip mahkum edildi. Fakat Bodrum her ne kadar önemsiz ise de ona cok cazip geldi. Balikcilarla ve sünger avcilari ile arkadaslik kurdu ve balikci tekneleriyle balik tutmaya gidiyordu güzel koylari görüp tarihi yerleri ziyaret etmekten cok hoslaniyordu. Fakat görevli askerler bunu duyar duymaz onu geri aldilar ve cezasinin ikinci kismini Istanbul'da cekmesine karar verdiler.
1957de sevildigi Bodrum'a dönüp hayatinin kalan kismini orada gecirdi. Cevat Sakir Londra'da tarih okudu ve yetenekli bir sair oldu. Bodrum ve orada gecirdigi vakit hakkinda siir yazmis ve oradaki sürgün zamanini mavi sürgün olarak adlandirmis deniz seyahatlerinden "Mavi Yolculuk" olarak bahsetmistir. Bodrum'daki balikcilar hakkinda öyküler ve 2000 sene önce burada yasadigi varsayilan eski Karia kavmi ve tarihi hakkinda kitaplari yazdi . 1980lerde zeki Bodrum balikcilari teknelerini güzellestirmeye ve onlari turistik amacli kullanmaya basladilar. Bu yeni tatil kösesini kesfetmek ve cazip hale getirmek icin "Mavi Yolculuk"lar düzenlediler.
Cevat Sakir'e karsi eskide var olan öfke zamanla bir hayranliga dönüstü. 1998'de Bodrum'da iki günlük anma programi düzenlendi. Kizi Ismet Noonan da bir konusma yapti: "Balikci babam". Bu konusmalarda Cevat Sakir'in üzücü tecrüblerini siir yoluyla ifade ettigi vurgulaniyordu. Özellikle basarilarini ön plana cikariyorlardi. Cevat Sakir dalgiclari topladiklari süngerleri ihrac etmeleri konusunda tesvik etmisti. Cesit cesit tohumlari, bitkileri ve agaclari (greyfurt gibi) ithal etti ve bu yolla Bodrum'daki Bitez`i zenginlestirdi. Cevat Sakir cebine hep tohum koyup uygun gördügü yerlere dikmisti. Muntazaman Istanbul'lu entellerle bulusup beraber yeni bir felsefe olusturdu.