*insanlarla ikili ilişkilerinize çeki düzen vermeniz gerekir.
*diğer mühendis can dostlarına "ben endüstri mühendisiyim. diğer mühendisler yapar. ben yönetirim" şeklinde bir yaklaşımınız olmamalıdır. bu ukalalıkla işyerinde götünüzü sikerler.
*ingilizce + 1 dil daha bilmeniz gerekir. günümüzde sokaktaki apaçiler bile ingilizce bilmekte bu yüzden ingilizcenin bir değeri bulunmamaktadır. genel kanı ispanyolcanın iyi bir ikinci yabancı dil olacağıdır. benim kişisel önerim ise çince, rusça veya (özellikle)japoncadır.
*derslerinizin çok da ağır olacağını söylemek yalan olur. hele hele türkçe eğitim alan bir üniversitede endüstri mühendisi olmaya adaysanız "kafanız kıyak, alemlere ak, göte bak" konumuna girebilirsiniz. artıdan bu da sosyalleşmeniz için bir araç olur.
*sürekli "kendini geliştir" şeklinde siktiriboktan bir terimle karşılaşıcaksınız. "ne yapayım amına koyim?" diyorsanız gidfin bir kaç yazılım dili öğrenin. bilgisayar programlarında kendinizi geliştirin. bunlar kalburüstü şeyler. bana sorarsanız patavatsız olmayın. sıçmayı, yürümeyi, konuşmayı bilin. prezentabl olun. yemek yerken ağzınızı şapırdatmayın vs vs.
*insanlar üzerinde iyi bir izlenim bırakmaya çalışın. bunun için dediğim gibi bol bol konuşun. ama fazla kafa sikecek kadar da konuşmayın. hepsinden daha da önemlisi, hatta en ama en çok önemlisi her zaman iyi bir dinleyici olun. insanları dinlemeyi bilin. neyi dinlediğiniz önemli değil. konferansta kalite kontrol planlaması ile ilgili değişik fikirlerle gelen tecrübeli ve saygıdeğer bir insanı nasıl dinliyorsanız, bakkalınız mehmet abinizin sorunlarını da aynı sabırla dinleyin. düşünün. kafanızda tartın.
bi de tekrar rica edicem. lütfen ama lütfen yeni bir adaysanız ukala olmayın. adam olun biraz..