dini açıdan aslında yaşamak öylesinedir. zira dinlerin bütünü diyor ki: " sen bu dünyada yaşıyorsun ama bu dünya güzel değil, sen bi de cenneti gör. "
dolayısıyla dinsel açıdan yaşam demek: ölümden sonrası demektir. şuanki fiziki yaşamın amacı bu doğrultuda bakacak olursak: ölmektir.
bireysel farkındalığı olan, dinlere bağlı olmayan, gerçeklik ile bağlantısı daha güçlü insanlara göre ise yaşamın amacı değişken yapıdadır. çünkü bu insanların her koşulda, her durumda bahane ettiği, gerekçelendirdiği bir tanrı, bir dini dogma yoktur. dolayısıyla bu kişiler için yaşam beklenmedik sürprizlere açık ve yaşamaya değerdir.
hayatın amacının ne olduğunu madde madde belirtme çabası dogmacı, dinci insanların bir özelliğidir. çünkü onlar bu hayatı kuralcı, tekdüze, sürprizden uzak ve yüce bir sebebe bağlamak ister. iyi insan olmak, erdemli olmak, iyi hatırlanmak, tanrı rızası almak vb. istekler sunarlar ve hayatlarının amacını oluşturup buna göre bir yaşam belirlerler.
dinden uzak insanlar için ise durum böyle değildir. iyi ve kötü değişkendir. herkes bazen iyi bazen kötüdür. herkes birilerine kıyasla bazı konularda daha zengin veya fakirdir. dolayısıyla bunca zenginlik ve fakirliğin, olumlu ve olumsuz yanların iç içe olduğu bir yaşamda hayatın amacı teke indirilemez.
değerler vardır. bu değerlerin belirlediği hedefler vardır. değerleriniz ne kadar çoksa yaşam amacınız da o denli çeşitli olur. değerlerinizi arttırmak yaşam doyumunu beraberinde getirir. değerleri olabildiğince sınırlandırıp, aşırı korumak ise sizi muhafazakar bir insan haline getirir.