Benzinle arasında sadece 0.5 kuruş farkı kalması, benzinli araçlar mı daha mantıklı yoksa dizel mi tartışmasını yeniden gündeme getirdi.
Şu anda dizel araç sahibiyim, 2 sene önceye kadar atmosferik motor lpgsiz benzinli araç kullanıcısıydım. Benzin, dizelden 40 kuruş daha ucuz seviyeye gelmediği müddetçe dizel almak daha mantıklıdır. Benim aracımın ortalama yakıt tüketimi 100/4.5 Litre. Bu seviyeyi ancak 1.0 ya da 1.2 tsi, tce gibi benzinli turbo motorlar yakalayabilir belki. Bu motorlar da uzun ömürlü motorlar değil ne yazık ki, fiyatları da dizellere yakın. Avrupalı bunlara maksimum 4 sene binip sonra hurdaya veriyor, düşük hacimden kaynaklı motorun erken bitmesi söz konusu bu araçlarda. Dileyen araştırabilir. Tsi, tce motora sahip araç sahipleri 4. seneden sonra üzülecekler çıkaracakları sorunları görünce.
''Ama dizelin bakım masrafları çok fazla'' olayı bir şehir efsanesidir. indirimleri takip ederseniz, yıllık bakıma serviste 650 tl verebiliyorsunuz. Ya da ustanıza götürüyorsunuz, 300 tl'ye yaptırıyorsunuz. Benzinli araçların da yıllık bakım fiyatları hemen hemen aynı. Vergi dilimlerinin zaten yakıt tipiyle de bir alakası yok, tamamen motor hacmiyle, aracın yaşıyla alakalı.
Dizel biraz nazlıdır evet, ilk çalıştırmadan sonra 5-10 dakika motorun yağlamasını beklemek, yoldan geldikten sonra hemen motoru stop etmeyip 5-10 dakika turbonun kapanmasını beklemek gibi küçük detaylara dikkat ederseniz, aracınız da genç bir araçsa(benimkisi 2 yaşında) dizel motor on yıllarca size sıkıntı çıkarmaz. Yeter ki arabaya bakın.
Bir diğer husus da, dizelin benzinle aynı fiyat olmasına sevinip ''ne oldu dizelciler'' diye sevinen benzinci tayfaya acıyorum. Olay sadece hususi otomobillerin kullandığı dizel yakıt değil arkadaşım. Bu yakıtı toplu taşıma araçları kullanıyor, nakliye araçları kullanıyor, iş makineleri kullanıyor, tarımsal makineler kullanıyor. Dizelde olmayan indirim, hatta dizele gelecek olan zam senin yediğin domatesin bile zamlanması demek. Dizel = altın suyudur, benzin ise keyfi bir yakıttır.