moore özellikle fahrenheit 9/11 belgeselinde de görüleceği üzere sadece amerikan perspektifinden bakmaktan ziyade, başka insanların da gözlerinden bakmayı tercih eden bi adam. söz konusu belgeselde ırak'ta parkta oynayan çocuklardan evleri bombalanıp yakınlarını kaybetmiş ıraklı insanların yakarışlarına kadar pek çok görüntü hatırlıyorum. pilot gözüyle teslim olan ırak'lıların üstüne ateş açılan sahne vardı mesela belgesel içinde. moore -ki kendisi için yapılan bazı eleştirilere katılıyorum, biraz şovmen ve duygu sömürüsüne kaçan bi tarafı olduğunu yadsımıyorum ama o ayrı konu- iki tarafı da dengelemeye gayret göstererek aynı belgesel içinde hem 9/11 mağdurları için, hem de ırak'lı insanlar için ses ediyordu. fakat bunun moore ve savunduğu şeyler için kötü bi tarafı var ve biz de bunu her gün bu memlekette de yaşıyoruz.
sağcılar her zaman sizi de taraf olarak görmek isterler ve sizin kendi taraflarında olmadığınızı gördüklerinde sizi vatan haini olarak etiketlerler. tıpkı bizim de son yirmi beş senedir sürüp giden adı konmamış kirli bi savaşı lanetlerken arada bu savaş yüzünden mağdur olan diğer tarafı -köyleri boşaltılan insanları, işkenceden geçirilen sayısız masum insanı, terörist olmaya itilmekten başka şansı kalmayan niceleri vs- belirttiğimizde direkt pkk'lı ya da vatan haini olarak adlandırılmamız gibi, moore da ölen ırak'lılardan bahsedince amerikan sağcıları da kendisine aynı suçlamayı yapmaktan geri kalmıyorlar. slacker'da gördüğümüz sağcı bi genç moore'a "sen bu ülkeden, bayrağımızdan nefret eden bi komünistsin" diye bağırıyor. sağ düşünce dünyanın her yerinde aynı işte.
o yüzden moore bu sefer belgeseline diğer tarafı hiç koymamış. ırak savaşına muhalefet ederken sadece ırak'ta ölen amerikalı askerlerden bahsediliyor film boyunca. tek bi sahnede moore'un ağzından "ve ölen ırak'lılar" lafı geçiyor ama ölen amerikalı askerler lafı sayısız defa. işte moore bu belgeselin sadece amerikalılar tarafından izlenilmesini bu yüzden istemiş sanırım. başka yerlerden bu belgeseli seyredip "neden savaşta sanki sadece amerikalılar ölmüş gibi sadece onları andınız" denmesini istememiş. bu onu güç bi ikileme sokmuş belli ki.
fahrenheit 9/11'da ırak'ta sebep olunan acılardan dem vurunca şakkadanak vatan haini olarak etiketlenip istediği etkiyi yaratamadığı için aynısını bu belgeselde de yapmaktansa olayın ırak tarafını biraz azaltmış ama bu yüzden de suçlanmak istemediği için seyirciyi sınırlamak istemiş. bence bu kadar korkmamalıydı tepkilerden, pragmatist bi yaklaşım sergilemiş ve bence doğru da yapmış zaten.
bu noktada bahsetmek istediğim şeyi sonraki yazıya bırakayım.