Sümer tabletlerinin çok ilginç bilgiler içerdiği derin bir gerçektir. Taş tabletlere yazılı olduğu için yorumsuz net bilgilerdir. Tabletlerin kimisi Amerika Birleşik Devletlerinde kimisi de Türkiye'deki müzelerdedir.
Dünyaca ünlü Sümerolog M. ilmiye Çığ'ın "Kuran, incil ve Tevrat'ın Sümer'deki kökeni" kitabı yalnızca tabletlerdeki bilgileri ve dini kitaplardaki benzeyen hikayeleri vermektedir. Dini çürütüyorum savında yazılmış bir kitap değildir.
inanç ise çok bireysel bir konu olarak yalnızca insanın kendine saklı kalmalıdır.
Sümer tabletleri konusunda karşı olduğum iki hakim görüş var.
Birincisi; islamın ezelden beri var olduğu iddiasıyla tabletlerde yazanların tabi ki içerik olarak benzeyeceğini söyleyenler. Herhalde tabletlerde yazan hikayelerdeki isimlerin çok benzemesine rağmen konu ve şekil olarak dini kitaplardakinden çok farklı anlamlarda olduğunun farkında değiller. inançlarını inanmayanlara her yerden dayatıyorlar.
Buna karşın ikinci olarak katılamadığım görüş ise bu tabletlerdeki yazanlarla inanç sahibi insanları yargılayanlar. inanç zaten gönülden bağlı olma durumudur. Bilgi değil mana peşindeki insanlar inanç sahibidir. Sana ne onun inandığı değerlerden.