din ve felsefe bilmeyenler için her ne kadar birbirine ters ve ayrı iki ideoloji olarakta düşünülsede birbirleriyle müthiş tamamlayıcılıkları vardır. dinler asla düşünmeyin, sorgulamayın, anlamadan, akıl yürütmeden inanın demez bu aptalcadır. bunu emreden insandır çünkü düşünmeyen dogma sevdalısı insanlar daha kolay yönetilebilir. düşünmeyi reddeden ideolojide reddedilmelidir çünkü bu yapı insan ürünüdür.
din ve felsefenin ortak sorularından bazıları “evren nasıl oluşmuştur?-varlığın anlamı nedir?- varoluş sebebi nedir?-varlığın ana maddesi nedir?-insan nasıl yaşamalıdır?” gibi sorulardır. inançlı veya inançsız her insan bu soruları sorabilmelidir kendine çünkü akıl insanlığın ortaklığıdır. Din ve felsefenin en büyük ortaklıklarından biride hakikat arayışıdır. Dindeki hakikat tanrıya ulaşmak ve onu anlamaktır. Felsefenin hakikatı iste kişisel kesin doğrulara varmaktır.
dinlerin sorgulanması felsefenin ve bilimin yoluna ışık tutabilmektedir aynı zamanda bilimin ve felsefenin fikrinin dinle uyuşmamasıda yanlışlıkları doğrultabilir. bu yüzden din, bilim ve felsefe varlığı anlamlandırabilme ve yaşamı çekilebilir kılmaktadır. felsefe, din ve bilim gerçeklere sorguyla yaklaşabilen ve başka akılların etkisinde kalmadan doğruya ulaşabilen konfor alanından çıkmak isteyen insanlar için gerçektir.