sosyal devlet, vatandaşın sosyal haklarını en üst seviyede tutmayı amaç edinmiş, toplum içindeki farkları azaltmaya çalışan, maddi ve manevi katkı sağlayan bir anlayıştır.
sosyal devlet, ekonomi kötü olsa bile eğitim ve sağlık alanlarında kesinlikle kemer sıkması, yaşlıların ve engellilerin toplumdan dışlanması, zengin ile fakirin toplumda aynı hizmetleri alamaması değildir.
şimdi deyin bakalım, devletin verdiği burs neden bedavacılık sayılıyor?
çünkü devlet, burs verdiği kişileri biliyor. okulumda burs alan kişilerin açıkçası hiçbiri maddi açıdan kötü durumda değil. hatta özel burs ile birlikte, asgari ücretten fazla alanlarda var.
devleti haksız bulduğumuz konu sanırım, öğrencilerin burs yerine kredi almaya teşvik edilmesi. kredi almak, uzun vadeli bir eylemdir. sen gençlerin geleceğini ve kazanacağı paraları ipotek edersen, ilk maaşını hakkıyla harcayamayacağı şekilde şimdiden elinden alırsan. olmaz.
devleti haklı bulduğum konu ise, burs verilen kişilerin çoğunun bu parayı eğitim için harcamamasıdır. burs aldığı halde hâlâ burs alabilecek referansa sahip kişilerin birbirleri ile burs yarışına girmesidir. verilen bursların isabetli dağıtıldığına inancım olmadığı için, yarı haklı yarı haksız diyebilirim.
burs konusunda, öğrencilerin demografik yapılarına göre değil de başarı odaklı bir sisteme geçilse mesela her üniversite için farklı kontenjan ve farklı başarı alt sınırlaması getirilse ancak o zaman adaletli bir sistem diyebilirim.