efendiler geçenlerde bir mesaj geldi, ben eski ben değilmişim. günlük entrylere dalmışım, nerdeymişim eski ben. dedim tamam lan maksat insanları tartıştırmak, bilgilendirmek olsun açalım güzelinden bir başlık. eklemek gerekirse, bu başlık daha masum olarak da oluşturulabilirdi ancak amaç insanları okutmak, onlara rağmen...
entryden önce ruh haline göre türkü;
odan kireçtir benim
yüzüm güleçtir benim
soyun da gir koynuma
tenim ilaçtır benim
odam kireç tutmuyor
kumunu karmayınca
sevda baştan gitmiyor
sarılıp yatmayınca
baba ben derviş miyem
hırkamı giymiş miyem
ben sevdim eller aldı
yoksa ben ölmüş miyem
odamı kireç eyle
yüzümü güleç eyle
yandım aşkın elinden
gel bana ilaç eyle
ve entry;
efediler, ilk avrupa tarihi olarak konuşsam da olaya evrensel de bakacağız elbet. başlıktan olayı tahmin etmeye çalışmayalım çok değişik olacak göreceğiz. neyse başlıyorum... ortaçağ avrupası, her yerde hastalık ölen ölene. ve hastalıklar önlenemiyor da. neden? çünkü hastalıkların nedeni bilinmiyor. ve bilinmeyen her nane gibi tanrı yaptı denmesi de doğal. tabi sonra bir gün bildiğimiz gibi pasteur geliyor, bakıyor mikroskoba ve ne görsün, "anam bunlar ne?"
yani basitçe mikrop keşfediliyor ve hastalıklardan sorumlu olarak tanrı tutulmuyor ilaç falan cart curt. ama biliyor musunuz ki bu zamanda dahi mikropları hastalık etkeni olarak görmeyip eski zihniyetle hastalıkları tanrıya havale eden bazı manyaklar var. tüm dünyada. hatta hintlilerin çiçek hastalığı tanrısı var çok tatlı bişe. neyse gelelim türkiye'ye.
evet bizde de var bazı ilginçler, ruh hastalıklarına "cin girdi", "cin çarptı" derler. yoksa adam delirmiş aslında. çocuğu olmayan hocaya gider doğum kontrol uzmanı yerinde. cahillik efendim. dualarla hasta iyileştirilmesi de denenmiş ve başarısız olmuştur bu bağlamda.* plasebo dediğimiz şey ise hala ne idüğü belirsiz, ama birgün bir adam bulur "ne malmışız lan biz" deriz.
sonuç;
tanrı gittikçe gündelik hayattan elini ayağını çekerken bilim ve teknik alanlarını genişletiyor, çeşitli örnekleri ilerde başka bir entryde vereceğim o entry'e kadar esen kalın, ve sağlığınıza dikkat edin ey cemaat'i lugat.*