Kadınların masonluğa kabul edilmemesi masonluğun kökleriyle ilişkisinden ileri geliyordu. Fakat oldukça fazla mensubu olan ve birçok örgüte bölünen masonluğun böyle bir tavır alması artık olanaksızdı. Dünyada Avrupa ve Amerika'da kadınların 3. Seviyeyi tamamladıktan sonra kurduğu mason locaları mevcuttur. Hatta bunlar bütün ülkelerce tanınmıştır.
Türkiye'ye gelindiğinde kadınların mason olmasıyla ilgili ilk ileri düzey gelişme 1979-1986 arasında gerçekleşti. Az önce okuduğum bir yazıya göre 1990 yılında kadın mason locaları açılmış 3-4 tane.
1980 yılı ve ilerisinde masonların eşleri -daha çok yüksek seviye- localara geliyor ve eğitimlere şahit oluyorlardı. Artık kadın sayısı artmış ve ritüellere de o kadar çok şahit olmuşlardı ki eğitim alarak mason olmaları sağlandı. Ancak aynı loca içerisinde değil.
1990 yılında izmir ve istanbul'da bu eğitim alan kadınlar kendileri loca kurdular ve aday kabul ettiler. Hatta aşırı bir gelişme ile yurt dışındaki localar dahi bu locaları teşkilat olarak tanıdı.
Ancak bu localar şu anda mason loca üyeliğine sahip değiller, birkaç nedenden ötürü kendi istekleri ile askıya aldılar. Ama bu localar yine de var ve devam ediyor, hatta 800-1100 arasında kadın mason var şu an Türkiye'de.
Yurt dışında ise kuzey amerika'da, ingiltere, Fransa'da kadın mason locaları bulunmakta. Sadece eski ve köklü localarda kadın mason yoktur fakat kabul edilen ve tanınan kendi locaları vardır.