Üzülmeden katıldığım beyandır.
Tanrı ve işe yaramaz dinleri, tarım devrimiyle insanın diğer canlıları sömürmesini meşrulaştırmak için kullandığı kavramlardan ibarettir. Teist anlayışa göre evren insanlık üzerine yaratılmıştır ve diğer canlılar yalnızca onun amaçlarına hizmet ederler. insan bir ineği eti sütü ve gücü için kullanabilir; ona işkence edebilir. çünkü hayvanların ruhu yoktur.
Dediğim gibi bu tamamen safsatadır. Özellikle son bilimsel çalışmalar hayvanlarında hislerinin olduğunu kanıtlamışken ve ruhun varlığına dair en küçük bir delil bulamamışken.
Şimdi burda akıl üstünlüğünden bahsedecek olanlar vardır. Hemen şu örneği vereyim: bilgisayarlar ya da robotlar saniyenin milyonda biri kadar zamanda binlerce algoritma hesabı yapıp en doğru sonuçlara ulaşabilir. Ya da herhangi bir teknolojik alet insiyatif kullanabilir. Yani yapay zeka oransal olarak insanlardan çok daha üstün becerilere sahiptir. yapay zeka teknolojisi bu kadar ilerlemisken ve ilerlemeye devam ederken gelecekte bir gün robotların kısmen ya da tamamen özgür irade sahibi olduğunu varsayalım. Onların da üstünlüklerini kullanarak insanları hayvanlaştırması adaletli mıdır? Veya kabul edilebilir mi?
Yapay zeka kendisinden çok daha vasıfsız olan insanın tanrılığını reddedecektir. Tıpkı insanaların, görünmeyen varlığı kanitlanamayan fakat kapitalizmin kalbine yerleştirilen ekosistem katili tanrıları ve dinleri reddetmesi gerektiği gibi.