1) Orhan Pamuk'un belirttiği gibi aslında ilk aşk romanı değildir. Yeni hayat kitabı da kara kitap romanı da geri planlarında bir aşk romanıydı. Ama burada farklı olan kitabın sadece ve sadece saf aşkı, tutkuyu ve aşıkken insanın neleri yapıp nerelere sürükleneceğini anlatmak istemesidir.
2) Kemal, sevgilileri ile evlenmeden de yatmak istemesi, karşısındaki kadının hayallerinin neler olduğunu düşünmemesi, kendi kafasında bir dünya yaratıp sevgilisini o kalıba sokması, nişanlısı varken bir de sevgilisinin olmasını arzulaması ve bunun ne gibi sonuçlar doğuracağını önceden hiç tahmin etmemesi gibi özellikleri ile gerçek bir türk erkeğidir.
3) Sırtüstü yüzmenin huzuru, eşyaların da bir ruhunun olduğu inancı, sessizlik içerisinde bir ailenin aynı televizyonu izlemesi, günlük hayatın sıradanlığı ve bu sıradanlığın mutluluk vermesi ile zamanın akışının elde tutulamayışı, herkesin eninde sonunda yaşadığı hayatı "çok mutlu bir hayat yaşadım" şeklinde özetleyebilmesi ve gerçek hayat ile roman karakterlerinin birbirine karışması gibi harika enstantaneler...
4) Kitabın önceki romanları aksine daha kolay okunabilmesi, daha düz olması ve vurucu noktanın sonlara saklanması ile Orhan Pamuk'un diğer kitaplarına göre daha sıkıcı buldum ben.
5) Kitabı Kemal'in ağzından dinlememiz nedeniyle Füsun'un hislerini, düşüncelerini dinleyemeyişimize üzüldüm en çok ama etkileyici bir aşk romanı olması için gereken de buydu. Sonuçta siz de aşıkken sürekli olarak acaba "o" ne yapıyor, ben böyle yapınca "o" ne düşündü acaba vs. diye kendinizi yemez misiniz? Herşeyi bilirseniz aşkın büyüsü de kaçar.
6) Benim çıkardığım yorum şu yönde: Füsun, bekaretini çok aşık olması ve evleniriz umuduyla Kemal'e vermesine rağmen olayların akışı sonucu ve başkalarının düşüncelerine göre belki de öyle olması gerektirdiği için kendi hayatını, kendi hayalini ve kendi güzelliğini yaşayamadığı için intihar etti ve yanında Kemal'i de götürmek istedi.