Atatürk'ün Anadolu'da sevilmesi ile balkanlar başta olmak üzere dış türk topluluklarında sevilmesi bir değil ve bu bir gerçek.
Bunun nedeni eğitim dünya görüşü farklılığı. Ege ve Balkan Türkleri ile (kırım da doğmuş babanın oğlu olarak) Anadolu da Türklerin arasında yaşayın farkı ve cevabı hemen anlarsınız.
Özellikle 1960 sonrası Doğan Anadolu insanı bağımsızlığın özgürlüğün kimlik olgusunun ve aidiyet duygusunun ne olduğunu nasıl kazanıldığını bilmiyor.
Yunanistan Bosna Kıbrıs Bulgaristan başta olmak üzere çeşitli ülke ve coğrafyada yaşayan insanların uğradığı eziyet haksızlık kıyımın nedeni müslüman oldukları için sanılıyor ki bu çok yanlış.
Az çok bu konu içinde olan orada yaşayan organik bağı olan insanlar bilir ki sorun müslüman değil Türk olmalarıdır.
Konu harici ama 1. Dünya savaşı 2. Dünya savaşı öncesi ve sonrası Avrasya Ortadoğu da Osmanlı'nın gördüğü eziyet Osmanlı askerlerine yapılan ihanet kıyım özellikle Arapların yaptığı ve Osmanlı izini yok eden soykırım gerekçesi de din değildir.
Bunun canlı örneği kurtuluş savaşı sonrası nüfus değişiminde yaşandı. Anadolu Ege'nin topraklarından giden Rumlar ve Türk asıllı Hıristiyanların yaşadığına bakın inceleyin görürsünüz. Aynı din mezhep oldukları halde Hıristiyanlık Rumlar da yaşamlarında türk kültürü izleri olduğu için, Türkler de Hıristiyan olsa aynı mezhep kilise de ayine gelse bile doğan çocuklarını vaftiz ettirme kiliseye kabul zorlukları yaşamıştır.
Bugün Kıbrıs Yunanistan ile hiç bir sorunumuz olmaz, orada ki azınlıklar biz Müslüman Yunan azınlığı veya Rum azınlığı deseler tüm sorunlar biter. Orada azınlığın sorunu müslüman olma değil, türk olmaları ve Türk kimliğidir.
Zaten Yunanistan ve Kıbrıs tezlerini inceleyin bunu görürsünüz.
Atatürk Türk kimliğini bilincini millet olma anlayışını aşıladığı için bu bilinç çerçevesinde daha önem arz eder.
Anadolu da insanlar Fundamental inanç seviyesine ümmet bilincine kaydığı için Atatürk algısı Balkan ege dış Türkler seviyesinde değildir.
Hatta, diyebiliriz ki; Avrupa'nın Osmanlı algısı ile Anadolu da insanın Osmanlı algısı bir değildir. ikisinin Osmanlı söylemi aynı anlama gelmez.
Avrupa için Atilla ne ise Fatih odur ve Mustafa Kemal Atatürk ise bu komutan liderlerin 20yy versiyonudur. Bu komutan ve liderlere Avrupa da fundamental anlayış istisnasız deccal şeytan diye bakar.
Bunlar basit bir Türklük milliyetçilik hezeyanı değildir. Atatürk ün belli bir kesim (evet, azınlıkta kalan kesim) tarafından daha değerli görülmesi nedeni insanlara kazandırdığı kimlik birey olma vatan duygusu ve sorumluluğudur.
Ümmetçilik kul olma bir arada değil de birileri için varolma Fundamental düşünceyle çoğunluk Atatürk için pek hoş duygular beslenmez.