Adalet kavramının özünde, insan onurunun, özgürlüğünün ve sahip olduğu haklarının dokunulmazlığı ve bu dokunulmazlıklar karşısında bütün insanların eşitliği düşüncesi yatar.
Eşitlik, içeriği en belirsiz kavramlardan biridir. Bu yüzden eşitlik denince aklımıza, kavramsal bulanıklıkları ve belirsizlikleri en aza indirgeyen 'hangi eşitlik?', 'kimin eşitliği?', 'kime yönelik bir eşitlik?', 'neye yönelik bir eşitlik?' soruları akla gelir. insanlık tarihi boyunca şu soruya yanıt arandığını görüyoruz: Eşitlik nedir? Herkesin eşit haklara, özgürlüklere, imkanlara vb. Sahip olacağı bir ideal midir? Yoksa herkese eşit fırsat ve imkanların sağlandığı, özel mülkiyetten arındırılmış sosyal bir düzen midir?
Eşitlik, bireyler açısından temel bir haktır. Bu nedenle bireyler, bu ilkeye dayanarak eşit işlem görmeyi veya kendilerinin ayrıma tabi tutulmamasını isteme hakkına sahiptirler. Eşitlik aynı zamanda, devlet organları ve idare makamları açısından uyulması zorunlu olan ve devlet yönetimine egemen temel bir ilkedir. Siyasi, toplumsal, ırk, fırsat eşitliği vb. devlet organları tarafından sağlanmalıdır kesinlikle ayrım yapılmamalıdır. Bu nedenledir ki; her şeyin devlete ait olduğu, herkesin eşit olduğu bir sistem düşünülmemelidir zira bu tarz devlet örgütlenmelerinin ne kadar çok imtiyazlı sınıflar çıkardığına insanlık tarihi çokça şahit olmuştur.Bu da gosterıyorkı femınızım ulkenın basına gelecek en kotu durumlardan bırıdır,bır erkek erkelerın hakkını savunmuyorsa bır kadında kadınların hakkını savunacagına ınsanların ortak bırıkımlerını ve ınsanlıgı savunsalar emın olun daha adaletlı olur .