ekonominin, borsanın, doların işleyişinden bir haber yazarların damlayacağını elbette biliyorum.
gerçekte kriz nasıl olur. geçmiş yılları analiz ettiğimizde, genel anlamda borsa yüzde 200, yüzde 300 gibi enteresan rakamlar çıkar ve ardından yabancının elindeki senetleri yerli yatırımcıya devretmesiyle, akabinde kriz esnasında cari açık/borç ödeyememe gibi riskleri görenler ülkeden çıkış yaparak başka fırsatları değerlendirirler.
şuanda olan yabancının borsada hala yüzde 63 seviyelerinde olmaları ve borsanın zaten çok çok geri çekildiğini göreceksiniz. yani kriz diyebileceğiz anda borsanın düşebileceği bir yer yok.
dolar kasti ve bilerek çıkartılıyor, müdahale edilmiyor.
oysa bugün tcmb sözlü olarak dahi doları düşürecek gücü varken bir şey yapmıyor. merkez bankalarının yurtdışında varlıkları vardır. mesela ingiltere'de bulunan altın stoklarının dolara çevirip müdahale edebilir. yani şöyle, bugün ingiltere deki altınları geçici dolara çevirip, işini gördükten sonra tekrar altına çevirip yerine koyabiliyor. tcmb 'nin elindeki argüman bitmez ve çok güçlüdür.
lakin problem cari açık yani ithalat. ülkenin ithalatı çok yüksek seviyelerde bu ithalatı dizginleyebilmek için TL'nin değer kaybetmesi gerekiyor.
bunun bir tek sana bana, zararı var. başka kimseye yok. sorumlusu kim diyecek olursan, elbette hükümet. lakin o da dış güçler diyerek bu olayı farklı yönlere çekmeye çalışıyor.