oturun dinleyin, bu işin içinde profesyonel olarak çalışan biri olarak anlatacağım. tane tane anlatacağım dinleyin.
şimdi efenim biliyorsunuz dolar çoştukça çoşuyor, harap olduk ne olacağız bilmiyoruz.
öncelikle şunu söylüyeyim, ekonomik verilere göre doların bu kadar yüksek olmasının sebebi açıklanamaz. çünkü ekonomik veriler bu denli kötü değil.
şimdi ee niye çıkıyor o zaman diyeceksiniz.. haklısın.
doların yükselmesinin yegane sebebi cari açık. evet cari açığın ucunu hükümet kaçırdı. çünkü yurtdışından gelen borçlanmaları, özelleştirmeleri fabrika açarak değil, emlak sektöründe tüketti.
Bu cari açığı en kolay nasıl etkilersin? Doları yüksek tutarak, TL 'de devülasyona giderek değer kaybettirerek ithalatı dizginleyip cari açığı kapatmak. çünkü burada en tehlikeli şey cari açıktır. şayet cari açıkta ipin ucu kaçtı mı, kaos olur.
yani amaç tamamen ithalatı dizginlemek, öteki türlü ekonomi de herhangi bir sorun yok, bunun için çok daha fazla veri açıklamam lazım ama burada sayfalara sığdıramayız. örneğin bankalardaki karlılık, şirketlerdeki karlılıklar devam ettiği sürece sorun gözükmez.
daha diyeceksiniz ki doların yükselmesinin zararı yok mu? evet var. zaten çok uzun süreler bu şekilde gidemezler. risk almak zorundalardı, risk aldılar.
bu tür uygulamaların halka zararı çok büyüktür. milletvekiline, bakanına, zenginine bu iş vurmaz, lakin alt tabakayı zorlar. çünkü doların yüksek olması sebebiyle hem kredi faizleri artar, hem enflasyon yükselir ve bu işin sonunda halk koca koca zamlarla yaşamına devam eder.
dış güçler, bilmem ne güçler hikaye anlayacağınız. sorun cari açık. ve merkezin müdahale etmemesinin, hükümetin dolar ile ilgili konuşmamasının sebebi kontrollü devülasyona gitmeleri.
riskli mi? evet tabii ki riskli hemde çok büyük riskli. çünkü çok uzun süre bu şekilde götüremezsin, belirlediğin süre zarfında cari açığı kapatabildiğin kadar kapatıcaksın sonra devam edeceksin.