. . . albert einstein ve nathan rosen'in birbirlerinden bağımsız olarak göreceklik kuramı üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu ulaştıkları teorik olarak mutlak olması gereken tüm araştırmalara rağmen varlığı henüz saptanamayan oluşumlardır.
. . . einstein'ın alan demklemlerinden yola çıkarak öngörülürler, Solucan delikleri olarak da adlandırılırlar.
. . . temelde çok yoğun gravitasyonun uzay zamanı bükmesi ve ardından katlaması sonucu uzayda çok uzak mesafeler arasında bir kısayol oluşturulmasıdır. Bunu büyük bir elmanın dışındaki kurtun elmanın etrafını dolaşmak yerine elmanın içinden geçerek göreceli olarak, daha uzak bir mesafeye daha az bir mesafe katederek, daha kısa zamanda ulaşması olarak düşünebilirsiniz.
. . . einstein rosen köprülerinin temel özelliği diplerinin olmamasıdır. Girişi bir kara delik olmalıdır ve bir huni ağzı şeklinde düşünülür. Daha sonra düz bir tünel ve çıkışıda gene bir huni ağzı seklinde tasavvur edilir. Bilim kurgu filimlerinde çeşitli isimlerle yol geçen hanına çevrilseler de o kadar da kullanışlı otobanlar değillerdir. Birincisi bir karadeliğe düşüp de fizyonomini bire bir koruyarak çıkman mümkün değildir. einstein yaptığı çalışmalar sonucu köprüye giren bir cismin aynı kütle ile çıkabileceğini göstermiştir. Fakat kurduğu cümle ilginçtir. Girdiğiniz kütleyle çıkabilirsiniz ama girdiğiniz gibi çıkabilirmisiniz o biraz şüpheli.
. . . einstein rosen köprüleri başlangıçta evrenin sonuna ücretsiz bilet gibi görülse de miguel alcubierre isminde bir meksikalı sivri zekanın warp baloncuğu adında bir fikir ortaya atması bununla yetinmeyen amcamın bir de bunu matematiksel olarak göstermesi bu otobanı bayağı bir ısıssızlaştırmıştır.