şamanlarda; kam tarafından giyilen, sonraları anadolu'ya yayılarak osmanlı'nın son dönemlerine kadar kullanılan başlık. osmanlı'da, Fes, takke ve benzeri başlıklara sarık sarmak suretiyle, genelde; asker, din ve ilim adamları sınıfının giydiği bir giyim formu idi. Horasani kavuk, Mücevveze, Molla kavuğu, Telli kavuk, Işkırlak, Murabbai, Tepeli kavuk gibi bir çok çeşidi olan bu başlık türü; yeniçerilerde, bulunulan rütbe ve sınıfı belirlemek maksadı ile kullanılırdı. Vezirlerin giydiği kavuğa ise kallavi denirdi...
kavuklar, mesleki ve sosyo-politik açıdan farklılık arz ederdi. Ümera, börk üzerine sarık; asker ağaları, kuka; subaylar kalafat; neferler keçe ve hartavi kavuklar giyerlerdi. Bilim adamları tepeli kavuk; katipler, Katibi kavuk; hocalar, Horasani kavuk kullanırlardı.
özellikle, yavuz sultan selim'den sonra osmanlı'nın hızla arap kültürünün etkisi altına girme sürecinde, başlık olarak fes kavuğun yerini almıştır. arapça; içi boş manasına 'kof' kelimelesinden, başa giyilen bir başlık diye de tanımlanmıştır.