Köyün birinde bir berber varmış ve bu berber dükkanının önünde şöyle bir levha asılıymış:
“sadece kendini tıraş etmeyen erkekler tıraş edilir.”
Yani bu berber o köydeki kendini tıraş etmeyen herkesi tıraş edermiş, kendini tıraş edenleri de tıraş etmezmiş. Gayet mantıklı. Kendini tıraş edenlerin zaten tıraşa ihtiyacı yoktur, öbürleri de zaten köydeki tek berbere gitmek zorundadırlar.
Peki ya berber? Berber tıraş olur mu?
Levhaya göre berberin “kendini tıraş edenler” kısmında olması gerekmektedir. Ancak diğer grupta yani ” berbere tıraş olanlar” grubunda yer almaktadır. Her iki grupta da nasıl var olabilir? Aksi ifadeyi ele alacak olursak, berber, “kendini tıraş edenler” kısmında değilde “berbere tıraş olanlar” kısmında olsun. O zamanda yukarıdaki ifadeye benzer ters bir önerme karşımıza çıkacak ve yine paradoksa düşeceğiz. Peki bu berberin durumu ne olacak?
mantıksal paradokslarının babası bertrand russell'a ait olan bu paradoksun tek cevabı vardır o da;
berberin kadın olması!!
yapılan istatistiksel araştırmalara ve kişisel deneyimlerime göre kardeş bilimler olmasına rağmen; insanların günlük hayatlarında bu iki bilimi yani mantık ve matematik bilimini uygulama açısından ters bir ilişki vardır. şöyle ki;
matematiksel, yani sayısal zekası nispeten daha iyi olan insanların mantıksal çıkarımları zayıf, sözel ve sosyal zekası daha iyi olan insanlarınsa mantıksal çıkarımları daha iyi olurmuş.