genç çiftçi desteği

entry3 galeri
    1.
  1. ülkede tarımın ve hayvancılığın kalkınması için 40 yaş altındaki kişilere verilen hibe desteği.

    geçen yıl kendi imkanlarımla salma tavukçuluk (gezen tavuk) yumurtası için bir çiftlik kurmak istedim, kendime ait 7.500m2 tarlam var, yanında ayrıca 4.500m2 bir tarlam daha var, bu arazilerim dip dibedir. bu iş için imkanlarım yeterli gibiydi, işe atılmadan önce biraz araştırma yapayım dedim, nasıl satılır nasıl alınır vs... araştırdıkça bu işi yapanların kapı kapı dolaşap sattığı yada semt pazarlarında sattığını öğrendim, ayrıca çok iyi paralar kazanılmadığını da gördüm. on çiftlik gezdim ve kimse halinden memnun değildi, tavuk ölümleri çok oluyormuş ve pazar sıkıntısı varmış.

    geçen yıl bu işten vazgeçtim, çünkü elle tutulur bir yanı yoktu ama seçimden hemen sonra kışın başvurduğum kanatlı hayvan için hibe desteği çıktı, işten vazgeçmiştim ama böyle bir destek (30.000tl geri ödemesiz) çıkınca ulan dedim yapsam mı acaba diyerek bağlı bulunduğum tarım ilçe müdürlüğüne gittim, oradaki yetki arkadaşla konuştum nedir ne değildir öğrenmek istiyorum dedim.

    şartları şunlar; önce ben kendim tesisi kuracağım herşeyi nizami olarak onların istediği gibi yapacağım ve onlar gelip kontrol edip onaylandıktan sonra bu harcamalarımı fatura edip paramı alacağım, buraya kadar bir sorun yok, sorun 30.000tl destek verip 40.000tl değerinde tesis istemeleri.

    sandviç panelden ortalama 1.000 tavuğun barınacağı 100-140m2 kapalı bir alan istemeleri, ben önce bir heyecanlandım, lan dedim devlet desteği, standartlara uygun profesyonel bir tesisim olacak sevinciyle arkadaşa sorular soruyorum, tabii bu arada sandviç panelin fiyatlarından haberim yok.

    konuşmalarımız şöyle devam etti.

    -ben marketlerde iyi bir rut çizip her hafta aynı müşterilere uğrayıp kendime pazar edinmek istiyorum.
    +marketlere satman için numara alman gerek ve barkot sistemin olması gerek.
    -yani siz bunu vermeyecekmisiniz.
    +veriyoruz ama onun için ayrıca kapalı bir alan paketleme sistemi istiyoruz.
    -peki o zaman ne kadara tutuyor.
    +80.000 civarında tutar.
    -peki ben barkot sistemi almazsam bu yumurtaları nası satacağım.
    +yapan arkadaşlar kapı kapı site site dolaşıp satıyor ayrıca semt pazarlarında satıyorlar.
    -birde pazar için yer ruhsatı almam gerek o zaman.
    +yok zabıta arkadaşlar devlet destekli olduğu ve elinde evrak bulunduğu için birşey demiyorlar almana gerek yok.
    -abi öyle iş olur mu? kapı kapı dolaşmakla günde 800 yumurta nasıl satılsın, ben gidip pazarda yumurta da satmam, kapı kapıda dolaşmam.
    +ama şu anda tek satış yöntemin bu, toptan da alan yerler var ama onlar çok ucuza alıyor.
    -ruhsat işini nasıl yapacağız.
    +ruhsat yok.
    -nasıl ruhsatsızmı çalışacağım.
    +şehir merkezide çok yakın olmadığı sürece ve şikayet olmadıktan sonra bir sorun olmaz.
    -ee elektrik su.
    +onlara karışmıyoruz.

    konuşmaların önemli kısımları bunlardı.

    sen şimdi bana 30.000tl geri ödemesiz para vereceksin üstüne 50.000 daha harcamamı isteyeceksin ve bunun adı destekleme olacak öylemi, ruhsat yok, satış stratejisi yok, ölümlere çare yok, saldım çayıra mevlam kayıra muhabbeti.

    hal böyle iken 30.000tl hibe desteğini elimin tersiyle ittim. çünkü ortalama 600 tavuk günde 1,5 çuval yem tüketiyormuş. 1 çuval yem 90-100 tl. ayda 4.000 tl yem masrafı, yonca ekeyim oradan yırtarım dedim, 4.500m2 alana arpa, buğday eksem oradan da biraz tamamlarım demiştim ama anca %20'sini karşılıyor muşum. 600 tavuk yaz ayında 400 yumurta veriyormuş.

    yani sizin anlayacağınız kapı kapı dolaşıp pazarlarda yumurta satarak elinize ortalama ayda 2.500-3.000tl gibi bir para geçiyor, kime sorduysam ek iş olarak yapılır diyor, bütün gününü bu işe harcarsan zararlı çıkarsın dediler. zaten bir zaman sonra cepten yemeye başlıyorsunuz ki; toplu ölümler oluyor, tek tük ölümler oluyor sürekli tamamlamanız gerekiyor.

    bunları yazdım yapacak arkadaşlar adımlarını ona göre atsın.

    ben bu arazilerime sadece yonca eksem her ay biçip balya olarak satsam ki; elimi bile deydirmiyorum, ayda bu işten daha fazla para kazanıyorum yemişim desteğini hibesini.

    bazı siyasi görüşümüz ayrı olan arkadaşlar "ooo devlete laf ediyorsun hibeyi alıyorsun ama" dediler. sen bana çıkan ve almadığım 30.000tl hibeye laf edeceğine seçim öncesi doğuda ağa babalara verilen trilyonluk desteklere laf et.

    pazar yoksa devlet açsın kendi bünyesinde bir işletme alsın yumurtaları bizden, devlet adı altında kendileri satsın hem insanlar güvenerek alır devlet malı diye ama yok kurmayı düşünme satmayı düşün hep.

    not: hiç bir yumurta organik veya köy yumurtası değilmiş. hepsine yumurta yemini basıyorlar, yoksa doğal bakmaya kalkarsan 1.000 tavukta 200 yumurta anca alabilirmişiz. bunu tarım il müdürlüğündeki abiler söyledi, ayrıca bizzat gördüm, inceledim, baktım, gezdim.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük