eğlenceli bir entry veyahut teknik bir konu ile ilgili bir bilgi yazarken kanımca pek problem olmaz. okuyan her ikisinde de alacağını alır, ya teşekkür eder ya da "bu ne lan?" tadında bir karşılık verir.
ama, yazara formatı çiğnememesi gerektiğini anlatan bir eleştiri yazarken veya özel mesajla "buradada format hatası yapmışsınız. bu yüzden bir süreliğine çaylaksınız" şeklinde sözlük yazarını uyarırken dikkatli olmak gerekir. sonra adam demez mi "kardeşim sen beni çaylak yapıyorsun, ama farkında mısın yemek yediğin kaba sıçıyorsun?" diye.
örneğin, lise 1. sınıfta okurken, okula kendini türkçe gönüllüsü diye tanıtan biri gelmişti. adam türkçe anlamı olan kelimeleri ingilizce olarak teleffuz etmeyi yeğleyen haber spikerlerine "enkıromen" diyordu. birkaç örnek verdi, daha sonra şu şekilde sıçmayı başardı.
-bu spikerler bu tarz hatalar yapınca ne yapıyoruz. hemen "stop" düğmesine basıyoruz.
bu laftan sonra frankenstein diye lakap takılmış bir öğrenci söz alıp, türkçe gönüllüsü bu amcanın yaptığı hatayı yüzüne vurdu. tabi öğrenci psikolojisi tüm salon "vooooooooooooooo", "helal olsun kardeşime koyukoyuverdi" nidalarıyla sallandı. çocukluk işte "voooooo" yapanların arasında ben de (dahi anlamında. tübitaktan 78 tane madalyam var benim.) vardım. bu sesler yarım saat boyunca susmadı ve amcamız bu hatası yüzünden salonu terketmek zorunda kaldı.
vallaha dediğim gibi işin ehemmiyeti kişinin üstlendiği statüye göre değişebilir. kişinin dil bilgisinden emin olması ve dikkatli davranması gerek.
(bu arada o öğrenciyede sırf o hatayı hatırlatması yüzünden frank einstein diye lakap takılmıştı. öğrendim, herif daha sonra türkçe öğretmenliğini kazanmış. ne yapalım? adamın kaderinde varmış deyimler sözlüğünün altında kalmak.)