Hayatta gelismez. Ben yine de formulu vereyim.
1) Egitim sistemi iyi olacak. Kalifiye insan yetistireceksin her seyden once.
2) Liyakat sistemi olacak. Yetenekli insan, yeteneksiz olanin onune gecemiyorsa okumasinin anlami yok.
3) Ekonomik sistem iyi olacak. Turkiye'de 20 sene calisip aldigi arabayi yurt disinda 2 senede aliyorsa burada kalmaz o muhendis. Egitmek icin verdigin emeklere de yazik olur.
4) Egitim sistemi siyasal olmayacak. Ulkenin siyasi ideolojisinin, dini inanclarinin ve milliyetci tarafinin egitim sisteminde rol almasinin onune gecilecek. "Almanya yenilince biz de yenilmis sayildik" gibi aptalliklarin onune gecmemiz gerekiyor. "Bok gibi bir ulkeydik, savasi kaybettik ve yenildik" diyebilecek cesaret olmadan kimseyi egitemezsiniz. Sizin 15 senede ogrettiginiz sacmaliklari temizlemek 2 sene suruyor universite egitimi sirasinda.
5) AR-GE miktarinin arttirilmasi ve burokratik engellerin onune gecilmesi. Bugun universitelerde yapilan tez calismalari ile, endustride yaptiklarimiz arasinda bir korelasyon yok. Turkiyenin en iyi universiteleri ile en iyi sirketlerinin ortak calismalar yuruterek birlikte AR-GE yapmasi gerekiyor. Bizde yalnizca "AR" ya da yalnizca "GE" yapiliyor. Eger uygulamaya koymayacaksan ya da gelistirmeyeceksen arastirma yapmanin pek bir katkisi yok. Universiteler tarafindan desteklenmeyen bir uretim/gelistirme safhasinin da kimseye katkisi yok cunku know-how bizde degil. Yerli araba projesinin fail olmasinin sebebi budur mesela.