öncelikle daha önce iki dünya kupasında da yaptığım gibi elenen ülkelerin sıralamasını bir vereyim:
17.)senegal----(4 puan, 0 averaj, 4 gol attı, 4 gol yedi, grubunda fair-play’den elendi)
18.)iran----(4 puan, 0 averaj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
19.)güney kore(3 puan, 0 averaj, 3 gol attı, 3 gol yedi)
20.)peru-------(3 puan, 0 averaj, 2 gol attı, 2 gol yedi)
21.)nijerya----(3 puan, -1 averaj, 3 gol attı, 4 gol yedi)
22.)almanya---(3 puan, -2 averaj, 2 gol attı, 4 gol yedi, 1 kırmızı 2 sarı kartı var)
23.)sırbistan----(3 puan, -2 averaj, 2 gol attı, 4 gol yedi, 9 sarı kartı var)
24.)tunus----(3 puan, -3 averaj, 5 gol attı, 8 gol yedi)
25.)polonya-(3 puan, -3 averaj, 2 gol attı, 5 gol yedi)
26.)suudi arabistan (3 puan, -5 averaj, 2 gol attı, 7 gol yedi)
27.)fas-------(1 puan, -2 averaj, 2 gol attı, 4 gol yedi)
28.)izlanda----(1 puan, -3 averaj, 2 gol attı, 5 gol yedi, 3 sarı kartı var)
29.)kosta rika---(1 puan, -3 avaraj, 2 gol attı, 5 gol yedi, 6 sarı kartı var)
30.)avustralya(1 puan, -3 averaj, 2 gol attı, 5 gol yedi, 7 sarı kartı var)
31.)mısır---(0 puan, -4 averaj, 2 gol attı, 6 gol yedi)
32.)panama---(0 puan, -9 averaj, 2 gol attı, 11 gol yedi)
kabul etmek gerekir ki müthiş keyifli bir turnuva olmuyor. ama şu 15 yaşındaki veletlerin "hayatımda gördüğüm en kötü dünya kupası" çığlıkları tiksindiriyor artık beni. ulan andaval, kaç dünya kupası gördün zaten hayatında? mal herif sanki 1940'lardan itibaren dünya kupası izliyor da ahkam kesiyor! hele bir dur, grup maçları hep düşük tempoda geçer zaten. ikinci tur bir gelsin, çeyrek final bir gelsin, yine az gollü, mücadelesi az maçlar olursa o zaman konuş. kaldı ki artık devir 1950'lerdeki, 1960'lardaki, hatta 1990'lardaki devir değil. hemen hemen tüm takımlar savunma yapmayı, topun arkasına geçmeyi, kolektif oynamayı biliyor. iki wikipedia karıştırınca gaza gelip just fontaine gibi 6 maçta 13 gol atan topçular falan bekliyorsunuz ama devir o değil pek.
neyse, turnuvada elenen takımlar içinde senegal, nijerya ve iran'a üzüldüm gerçekten. özellikle senegal, japonya'yla puan-avaraj-attığı gol sayılarında eşit olunca fifa statü kuralları gereği aldığı kart sayısının fazlalığı yüzünden dışarıda kaldı ve üzdü. şaşırtıcı bir portre çizen iran'ın son saniyelerde net bir gol fırsatını değerlendiremeyerek elenmesi de dramatikti.
peru da oynadığı futbolla birçok kişinin sempatisini kazandı. danimarka'yla oynadıkları grubun ilk maçında kaçırdıkları penaltı olmasa farklı bir hikaye yazabilirlerdi belki de.
turnuvaya damgasını vuran (en azından şimdiye kadar) var yani video assistant referee (video yardımcı hakem) oldu. turnuvada şimdiye kadar verilmiş en fazla penaltı 18 iken bu yıl daha grup maçları bitmeden penaltı sayısı 20'yi geçti. ayrıca ofsayt kararlarına etkisi olsun, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerdeki faydaları olsun oldukça sempati topladı sistem. kullanıla kullanıla ufak tefek birkaç kusuru da halledilecektir. ben oldukça umutluyum sistemden.
turnuvada golsüz biten tek maç oldu. o da allah'ın belası fransa-danimarka maçı idi. bunun dışındaki tüm maçlarda (var sağ olsun bol bol penaltı da olsa) en az bir gol atıldı.
gruplarını puansız bitiren iki takım var: panama ve mısır. salah'lı mısır oldukça kötü bir görüntü çizdi ve iştahla salah'ın yaratabileceği muhtemel bir sürprizi bekleyen taraftarları hayal kırıklığına uğrattı. oysa mısır dışında uruguay, rusya ve suudi arabistan'dan oluşan grup öyle ahım şahım zor bir grup da değildi.
uruguay demişken, grubunu gol yemeden bitiren tek takım da uruguay'dı. muslera büyük kaleci gerçekten. ama godin-jimenez ikilisi de muslera'ya çok iş bırakmadı zaten.
gruplarda en çok gol atan takım 9 golle belçika oldu. belçika'nın grubu zaten tüm gruplar içinde en çok gol atılan gruptu. belçika'nın 5-2'lik tunus zaferiyle ingiltere'nin 6-1'lik panama galibiyeti gruplardaki en gollü maçlar oldu.
daha erken olsa da gol krallığı yarışı 5 gollü harry kane ile 4 gollü lukaku ve ronaldo arasında geçecek gibi görünüyor.
ve tabii ki son şampiyonun gruplardan çıkamaması laneti devam etti. 2014 şampiyonu almanya rezil oyunuyla gruplardan çıkamadı (neyse ki! meksika'ya yazık olacaktı yoksa).
kıtalar bazında bakacak olursak, hiçbir afrika takımı bir üst tura yükselemedi. asya'yı temsilen sadece japonya kaldı. kuzey ve güney amerika kıtalarını temsil eden 5 takım var. son 16'nın on takımı da avrupa kıtasından.
bakalım ikinci tur maçları ne gösterecek. gönüller coşkuyla oynayan meksika, hırvatistan ve kolombiya'yla. ikinci tur maçları sona erdiğinde yukarıdaki tabloya elenen sekiz takım da eklenecek. o zamana kadar bol gollü ve keyifli maçlar dileğiyle...